2020.12.01., kedd , Elza

Kertészet

2020. március 27. péntek • 09:00

Az alma biológiai növényvédelme

A tavalyi gyenge gyümölcstermés kevésbé terhelte meg a fákat, így idén az alma termése is kedvezőbb lehet. Ugyanakkor a szokatlanul enyhe tél több kockázatot rejt magában, mivel nem gyérültek a kártevők áttelelő alakjai, a talajban élő rágcsálók sem, sőt az időjárás további alakulása függvényében akár fertőzések is előfordulhatnak. Ezért az idei évben is a növényvédelem fontosságára hívja fel a figyelmet a Biocont Magyarország Kft. szaktanácsadója.

Tarcza Tamás vezető szaktanácsadó 2014 óta dolgozik a a Biocont Kft.-nél. Agrármérnök, 1999 óta foglalkozik gyümölcstermesztéssel, ezen belül almatermesztéssel Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A szaktanácsadó integrált gyümölcstermesztésről váltott biológiai növényvédelemre.

A növényvédelmet illetően három irány terjedt el a hazai termelők körében: a kémiai és a biológiai növényvédelem, illetve a valódi integrált növényvédelem, amikor ennek a kettőnek a kombinációját is alkalmazzák a termelők. A kémiai növényvédelemben a bizalom erősebb, mert abban van nagyobb tapasztalatuk, és annak nagyobb hatékonyságot is tulajdonítanak.

Ezzel szemben a biológiai növényvédelemben sokan kételkednek, ám a használatot követően bizonyossá válnak annak legnagyobb előnyei, a hosszú távú hatékonyság, az emberi egészség és környezetünk megóvása.

Napjainkban egyre fontosabbá válik a szermaradék mentes növényvédelem a fogyasztói, a szigorú feldolgozói és kereskedelmi igények, valamint meg kell felelni a hatóságok, valamint az Európai Unió (EU) normáinak is – ismertette Tarcza Tamás.

Milyen eszközöket, módszereket lehet alkalmazni az alma biológiai növényvédelme esetében?

A legkorábbi kártevő, a kora tavasszal megjelenő bimbólikasztó bogár ellen érdemes védekezni a szükséghelyzeti engedéllyel hamarosan rendelkező termékünkkel, a Pyregarddal, amellyel két kezelésre van szükség, pontos időzítés mellett.

Az egyik legfontosabb kártevő, az almamoly ellen rendelkezésre áll a cég portfóliójában rovarpatogén vírus, amelyeket lárvakelés időszakában kell először használni.

Ennek a készítménynek az alkalmazása veszélytelen a hasznos élő szervezetekre, méhekre és emberekre, eső- és UV-álló.

A Madex Pro második generációs granulovírus-készítmény, alkalmas arra is, hogy a biológiai növényvédelemben elterjedt és bevált módszer a feromon légtértelítés preventív hatását kiegészítsük.

A feromon légtértelítéssel szermaradék-mentes védelmet tudnak biztosítani a molyok mellett az almailoncával, sodrómolyokkal szemben, valamint rovarpatogén baktériummal (Dipel DF) a lombrágók hernyók széles fajskálájával szemben is.

A légtértelítés Nyugat-Európában az alap technológia része, a dél-tiroli régióban mintegy 8000 gazdálkodó használja. Kora tavasszal jelennek még meg a levéltetvek, amelyek egyedszámát ’egérfüles’ állapotig a tavaszi olajos lemosó permetezésekkel lehet csökkenteni, ezt követően a különböző illóolajtartalmú és káliszappanos kezelésekkel foghatók meg.

Milyen szolgáltatásokkal járul hozzá a Biocont a biológiai növényvédelem elterjedéséhez?

A Biocont szolgáltatásai mellett szakértői tanácsadást is biztosít ügyfeleinek. Sokat találkoznak azzal a kérdéssel, hogy egy régi, kémia növényvédelemmel védett kertben rezisztencia alakul ki egy készítményre. Ilyen esetekben is alternatívaként ajánlják a biológiai növényvédelmet.

Mit várhatunk a jövőben a Bioconttól?

Gyártó partnereinkkel folyamatosan fejlesztjük mind a portfóliónkat, mind a technológiai megoldásokat.

Egyrészt folyik az Európa más országaiban már bevezett készítmények és megoldások hazai tesztelése, engedélyeztetése, másrészt pedig folyamatosan finomítjuk és a hazai körülményekhez adaptáljuk a már meglévő termékek alkalmazási technológiáját.

A nemzetközi rendezvényeken figyeljük, hogy milyen új, a növényvédelem és a termelés jövedelmezőségét javító megoldások jelennek meg, így új partnerkapcsolatokat is kialakítunk annak érdekében, hogy a legjobb megoldásokat tudjuk nyújtani termelő partnereink számára.

agrotrend.hu / Biocont

(X)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.