2023.01.29., vasárnap , Adél

Kertészet

2018. július 12. csütörtök • 11:09

Az argentin borászok nem szenvednek a szürettől

Argentin borászok fejezték ki örömüket, mely szerint az idei év volt az eddigi legjobb szőlőtermés, ami jó minőségű bort is jelentett számukra.

Miközben a francia borászatok már tavaly is megsínylették a tavaszi fagyokat, az aszályokat és a viharokat, az idei tavasz jégverése pedig végigtarolta a bordeaux-i borvidéket, Argentínában boldogok a borászok, mert évek óta nem volt olyan jó a szőlő, mint a mostani szüreté.

Az argentin gazdáknak minden okuk megvan az örömre a bő termés láttán - fotó: pxhere.com

Az argentin borászok megkönnyebbülten sóhajtottak föl, mert megannyi hűvös és rendellenes időjárással terhes nehéz év után végre jó minőségű és megfelelő méretű szemeket nevelt a szőlő. A gazdák azt remélik, hogy a száraz, meleg időnek köszönhetően ez az évjárat is olyan kiváló borokat eredményez, mint a 2013-as, amire máig etalonként hivatkoznak a szakértők.

„Azt hiszem, még sokáig a 2013-as évjárat lesz a viszonyítási alap, amihez képest meghatározzuk a borainkat, de az eddigi tapasztalataim alapján ki merem jelenteni, hogy az idei bor legalább olyan jó ülsz, mint az öt évvel ezelőtti. Néhány hónap múlva meglátjuk” – mondta a Mendoza tartománybeli Santiago Achával.

Susana Balbo, akinek Dominio del Plata nevű borászata szintén Mendozában van, egyetértett a Winespectator szerint: „Az idei termés nemcsak minőségében, hanem mennyiségében is kiemelkedő volt, úgyhogy igazi megkönnyebbülést jelentett, három év alacsony terméshozama után. Az egyetlen kihívás egy nagyon korai fagy volt a szüret idején.”

agrotrend.hu / blog.syngenta.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.