Kertészet
Az aszú akár a csúcsminőséget is elérheti
Már most 16 magyar mustfok körüli értékeket mérnek a furmint és hárslevelű fajtáknál. Megkezdődött a szüret a Tokaji borvidéken is, köszönhetően a meleg, napos nyárnak – közölte a borvidék hegyközségi tanácsának elnöke.
Prácser Miklós elmondta: mivel elég eső esett, a talajban elegendő nedvesség van a szőlőnek. Mivel sok volt a napsütés, számítottak rá, hogy a megszokottnál hetekkel hamarabb el kell kezdeni a betakarítást, elsősorban a borvidék déli területein.
Hozzátette: ezekben a napokban szedik le a tőkékről a közkedvelt száraz-félszáraz sárgamuskotály bor alapanyagául szolgáló szőlőt – ebből körülbelül 5-600 mázsára számítanak -,valamint elkezdődött a kabar fajta szürete is.
Ugyancsak tart a pezsgőalapanyag betakarítása, ezek esetében ugyanis nem a cukorfok, hanem elsősorban a savmennyiség a döntő, ami már most megfelelő – mondta Prácser Miklós.
Az elnök azt is elmondta, hogy a hagyományos fajták szürete szintén viszonylag korán, néhány héten belül elkezdődhet, ugyanis már most 16 magyar mustfok körüli értékeket mérnek a furmint és hárslevelű fajtáknál.
A kedvező időjárásnak köszönhetően nemcsak a száraz borok alapanyaga, de az aszú is kiváló lehet.
Bár az időjárás még befolyásolhatja a szőlő további fejlődését, de a jelenlegi érettségi állapot alapján az aszú akár a csúcsminőséget is elérheti
– közölte Prácser Miklós.
Hozzátette:
idén a Tokaji borvidéken összesen mintegy 300 ezer mázsa szőlőre számítanak,
ami átlagos mennyiségnek tekinthető.
agrotrend.hu / MTI