2021.07.31., szombat , Oszkár

Kertészet

2021. május 17. hétfő • 12:27

Az egész nyáron pompázó muskátli titkai

Mindenki számára örök kérdés, hogy létezik-e olyan növény, amelyik egész szezonban pompás virágokkal varázsolja gyönyörűvé kertünket és mindehhez alig igényel törődést. A muskátli lendületes növekedésével és bőséges virágával a nem sok kertészeti gyakorlattal rendelkező személy számára is hatalmas sikerélményeket nyújthat. A szemet gyönyörködtető virágok megjelenése érdekében ezt a néhány gondozással kapcsolatos szabályt érdemes megfogadni.

A koronavírus-járvány hatására rengetegen kerestek új hobbit maguknak és nagyon sokan döntöttek a kertészkedés mellett. A muskátli pedig remek választás azok számára, akiknek nincs semmilyen kertészkedési tapasztalatuk, illetve azok számára is ideális virág, akik valamilyen egyszerű gondozást igénylő színpompás virággal szeretnék feldobni a kertjüket, vagy esetleg az erkélyüket, írja a szeretemamezogazdasagot.hu cikke.

A választás fontossága

A sávoslevelű vagy közönséges muskátli ideális választás azok számára, akik még újak a hobbi kertészkedés világában. A borostyán levelű muskátli tökéletes választás abban az esetben, ha erkélyre szeretnénk ültetni a virágot, hiszen, ha hajtásait felfuttatjuk vagy akár lógva hagyjuk, mindenképpen feldobja az erkély megjelenését. A tavaszi és a nyári időszakban, a kertészetekben és faiskolákban rengeteg egyenes, bokros, színes virágú muskátlit találunk.

Fotó: Florimo

Ültetési szabályok

Sűrűn tapasztalható, hogy a muskátli már májusban virágozni kezd, azonban fontos, hogy kiültetni csak a fagyok után ajánlott. Annak érdekében, hogy a virágok az egészségüket megőrizve tudják elfoglalni a kertben helyüket, fontos, hogy hozzászoktassuk őket a megváltozott körülményekhez. A szoktatás vagy másnéven megkeményítés azt jelenti, hogy ilyenkor a növényeket egy-két hétre napközben a szabadba kell helyezni mielőtt, elkövetkezik a kiültetés napja. Ez a folyamat segít elkerülni a sokkot a virág számára, amely hátráltatná azok egészséges fejlődését.

A muskátlik gyorsan növekednek, azonban fontos, hogy semmiképpen ne ültessük ki őket túl korán. Ha már megszokták a kertben az új környezetet, akkor az ültetésnél fontos szem előtt tartani, hogy a növények között legalább 20 cm távolság maradjon annak érdekében, hogy elegendő hely legyen a növekedéshez továbbá ez lehetővé teszi a levelek között is a megfelelő mértékű légáramlást, melynek köszönhetően elkerülhető a nedves meleg időben a penészesedés.

Megfelelő helyválasztás és az öntözés szerepe

A muskátli egyenesen imádja a napsütést. A félárnyékos helyeket is kedvelik, bár minél több fényt kapnak annál bőségesebb és erősebb színekben képesek pompázni. Fontos viszont, hogy az északi fekvésű erkélyek számukra kerülendő területek. Egy kis titok az egységesen növekvő virág érdekében, a cserepeket minden héten 90 fokkal el kell forgatni ugyanis a muskátli a nap felé növekszik.

A muskátli eredeti élőhelye Dél-Afrika volt, ahol a hosszabb szárazság sem ritka időjárási tényező. A muskátli ezért kitűnően alkalmazkodik a szárazsághoz, ugyanis húsos leveleikben és vastag szárukban rengeteg folyadékot tárolnak, így maradandó károsodást nem okoz számukra az ideiglenes vízhiány. Ha folyamatosan szeretnénk gyönyörködni a muskátlink virágaiban, akkor rendszeresen kell öntözni azokat. Ha erősen napsütéses az idő, akkor naponta szükséges a vízutánpótlásról gondoskodni, lehetőleg a reggeli órákban szobahőmérsékletű vízzel.

Ezen kertészeti titkok alkalmazásával biztosak lehetünk abban, hogy az egész nyári időszakban színpompás és gyönyörű muskátlik fogják ékesíteni a kertünket, amit még a szomszéd is irigyelni fog.

agrotrend.hu / Szeretem a mezőgazdaságot

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.