2020.10.25., vasárnap , Blanka, Bianka

Kertészet

2019. május 11. szombat • 14:53

Az eső a kórokozóknak is kedvezett

Zsigó György, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara budapesti szervezetének alelnöke az aktuális kerti növényvédelmi teendőket osztotta meg Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával.

,,Az Európai Unióban 2014-től kötelező az integrált növényvédelem alkalmazása. Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy csak akkor nyúljunk a növényvédő szerekhez, ha már minden más védekezési lehetőséget kimerítettünk. Néhány károsító esetében biztosan fel kell venni a permetezőgépet, egyelőre csak így tudunk védekezni ellenük - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Megjelentek a gombák a terményeken az eső után - fotó: pixabay.com

Ilyen a virágfertőző monília, a tafrina és a cseresznyelégy. Virágzás után a kis gyümölcsök megvédése kiemelt feladatunk. Ekkor általában érdemes lepermetezni a fákat. A permetlé összetételét az adott év időjárása és károsítói alapján alakítjuk ki.

A növényeink örömére megérkezett a májusi eső. Ennek a kórokozó gombák is örülnek, mert többségük a nedves levélfelületen tudja elindítani a fertőzését. Még mindig támadhat a tafrina és a melegebb napok után biztosan számíthatunk a levélbetegségekre és az almatermésűek varasodására. A rovarok is beindultak.

Előrejelző-hálózatunk csapdázási adatai azt mutatják, hogy gyakorlatilag az összes moly, a poloskaszagú szilvadarázs és a cseresznyelégy is megjelent a kertekben. Most permetezést javaslok az almatermésűek, a szilva, az őszibarack, a kajszi esetében is. (A cseresznyelégy ellen is készülhetünk. Nincs újdonság a technológiában.) A felsorolt rovarok ellen, ebben az esős időben valószínűleg továbbra is valamelyik Mospilan lesz a főszereplő, mert ez felszívódó rovarölő. A gombák ellen is felszívódó (szisztemikus) szert kellene választani.

Az alma és a körtevarasodás áttelelő spórái (az aszkospórák) már eddig is szóródtak. Fertőzni még nem tudtak, mert idáig nem találtak nedves levélfelületet. Az érzékeny fajtáknál ugyanúgy el kell indítani a kezeléseket, mint ahogy a lisztharmat esetében javasoltam.

A lisztharmat elleni felszívódó gombaölők közül jó néhányat varasodás ellen is engedélyeztek, pl. a Score 250 EC, a Topas 100 EC. Tehát ezekkel kettős hatást érhetnek el, az egymást követően, 2-4 alkalommal ismételt permetezésekkel, az ún. szisztemikus blokkal. Természetesen szép számmal találunk kizárólag a varasodásra ajánlott gombaölőt is pl. Miltox Speciál Extra WP, Qualy. Még mindig kiváló a réz és a szintén kontakt mankoceb hatóanyag.

Rézpótlónak is hívják, nem perzsel, ellentétben a rézzel. Erre főleg a körtéknél illetve viaszosodásig, az almafajtáknál is figyelni kell. A mankocebet sok gombaölőben megtalálhatják pl. Dithane M 45 és DG Neo-Tec, Emzeb 80 WP, Milcozebe DG és 80 WP, Manzate 75 DF, Manco 80 WP, Penncozeb DG és Plusz, Vondozeb DG és Plusz, Indofil M 45, Manfil 80 WP és Plus 75 WG.

A csonthéjasoknál is a korábbiakban illetve a most felsorolt rovar és gombaölők közül választhatnak. Kérem tájékozódjanak a gazdaboltokban. A száraz de a túl nedves talajokból is nehezen veszik fel a tápanyagokat a növények pl. a vasat. Sárgulnak a gyümölcsfák levelei. Vasat (Fe) és egyéb mikroelemeket is tartalmazó lombtrágyával kombinálják a permetlevet. Többször szóltunk már a felszívódó készítményekkel szemben kialakuló rezisztenciáról. Ezt megakadályozhatjuk, ha időnként kontakt szerekre váltunk, illetve ha ezeket bekeverjük a felszívódók mellé.

A fent felsorolt gombák és rovarok ellen megelőzéssel (preventíven) lehet védekezni. Még nem késtünk el! Az Országos Meterológiai Szolgálat valószínűségi időjárás-előrejelzése május 16-ig mutatja a várható időjárást.

Szerda kivételével az ország egész területére mindvégig szelet és csapadékos időt jósol. Úgy tűnik, hogy nem várhatunk a száraz napokra, amint lehet, kezdjenek hozzá a munkához. Az idei tavasz ismét feladta a leckét."

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.