2019.08.20., kedd , István

Kertészet

2019. február 08. péntek • 09:16

Az EU Parlament hangsúlyozza a növényvédelem reformjának szükségességét

Az Európai Parlament nagy többséggel követelte az EU-ban a növényvédő szerek engedélyezési és jóváhagyási eljárásainak felülvizsgálatát.

Nem a tiltások, hanem a helyettesítő hatóanyagok és a mezőgazdaságban használt vegyi anyagok csökkentésére irányuló kutatások növelése, valamint az egészség és a környezet jobb védelme a cél - írja a topagrar.com.

Az Európai Parlament követelése szerint a növényvédő szereket új engedélyezési eljárásnak kell alávetni - Fotó: topagrar.com

A peszticidek uniós engedélyezési eljárásával foglalkozó európai parlamenti különbizottság (PEST) komoly hiányosságokat tárt fel a növényvédő szerek engedélyezésében. Az Európai Parlament elfogadta ezt a nézetet a szerdai plenáris szavazáson, és jelentős javításokra szólított fel.

„A növényvédő szerek engedélyezési eljárásának az átláthatóság és a független kutatás megerősítésével történő reformját biztosító döntő támogatás tulajdonképpen egy cselekvésre ösztönző felhívás az uniós tagállamok kormányai és a Bizottság számára, valamint a polgárok uniós döntéshozatalba vetett bizalmának helyreállítását kínáló lehetőség” – mondta Bart Staes, a zöld PEST bizottsági referense.

Maria Noichl: "A jövőben meg akarjuk szüntetni a lehetséges érdekellentéteket"

Maria Noichl szocialista európai parlamenti képviselő számára is elérkezett az idő, hogy jobban a körmére nézzen a kérelmezőknek és a kockázatelemző hatóságoknak: „A jövőben meg akarjuk szüntetni a lehetséges érdekellentéteket. A hatóanyag értékelését nem lehet ismételten ugyanazon személyek kezében tartani.

Minden vállalat cseréli a könyvvizsgálóit; így nekünk is meg kell változtatnunk a hatóságot, például a glifozát értékelése esetében” követelte Noichl mezőgazdasági politikus a szavazás után.

A gyümölcsök és zöldségek fogyasztásakor az európai polgárok egyidejűleg „különböző peszticid-koktéloknak vannak kitéve”. Ezeknek a koktéloknak a hatásai eddig nagyrészt ismeretlenek voltak. „Világosnak kell lennie, hogy a peszticid-intenzív mezőgazdaságunk modellje káros az emberekre és a környezetre.

Ezért a peszticidek használatát sürgősen csökkenteni kell, és az alternatív módszereket egyre inkább népszerűsíteni kell ”- hangsúlyozta az SPD képviselője Strasbourgban.

Ulrike Müller: "Az európai növényvédő szer engedélyezés jobb, mint a hírneve"

A ALDE liberális pártcsoport koordinátora, Ulrike Müller az Európai Parlament szabad szavazóiért, védte az európai peszticid jogszabályok magas szintjét: „Az európai növényvédő szer jóváhagyása jobb, mint a hírneve. A nemzeti és európai hatóságok kiváló munkát végeznek ”- mondja Müller.

Müller szerint a számos szakértői meghallgatás legfontosabb megállapítása az volt, hogy az engedélyezési eljárás jobb, mint amit a gyakori kritika sejtet. A rendszer nemzetközi összehasonlításban is vezető szerepet tölt be és más OECD-országok is elismerik.

A jelentés a jövőben az európai és nemzeti hatóságok számára jobb pénzügyi és humán erőforrásokat javasol. Ez fontos előfeltétele az érvényben lévő jogszabályok következetes végrehajtásának és a jövőbeli kihívásokra való felkészülésnek ”- mondja Müller.

Häusling: " Tartózkodás a peszticid alapú mezőgazdaságtól"

Az Európai Parlament agrárpolitikáért felelős zöld koordinátora, Martin Häusling, az egészséges és fenntartható mezőgazdaságért folytatott küzdelemben a szavazást reménykeltő szikraként értékelte. „Néhány kivételtől eltekintve valamennyi frakció képviselői egyetértettek abban, hogy a peszticidek engedélyezésére vonatkozó eddigi eljárásokat sürgősen meg kell reformálni.

„A hangsúly a peszticidek kockázatelemzésére irányul.” A jövőben ennek függetlennek, objektívnek és átláthatónak kell lennie, de ez csak egy első lépés. "A cél a peszticid alapú mezőgazdaságtól való eltávolodás" mondta Häusling. Ehhez több kutatásra és kémiamentes alternatívákra van szükség.

agrotrend.hu / topagrar.com

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.