2021.11.27., szombat , Virgil

Kertészet

2020. március 09. hétfő • 10:40

Az idei gyümölcsöket a fagyveszély fenyegeti

Több kockázata lehet a szokatlanul enyhe télnek a gyümölcstermésre, korábban indult a rügyfakadás, előfordulhat erősebb fertőzés, és az esetleges tavaszi fagy is jelentősen befolyásolhatja az idei, jelenleg jónak ígérkező gyümölcstermést – közölte Apáti Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke a távirati irodával.

A szakember a tavaszi fagyok jelentette kockázattal kapcsolatban arra figyelmeztetett: az átlagosnál melegebb volt a tavalyi év utolsó két hónapjában, leszámítva az egyhetes fagyot decemberben. A tél az év végére érkezett meg, januárban is kitartott, azonban erős lehűlések, hosszabb fagyos időszakok ennek ellenére sem alakultak ki, és ezt követően a február is már a tavaszt idézte. A tavalyi rekordszáraz télnél csapadékosabban alakultak az elmúlt hónapok.

fotó: pixabay.com

Az alelnök a fagyveszély mellett a kártevők elszaporodására hívta fel a figyelmet, ami szintén az enyhe tél következménye. A kockázatok ellenére a legtöbb gyümölcsféle jó terméssel kecsegtet, mivel tavaly gyenge volt a termés, ami nem terhelte meg a fákat.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.