2019.08.21., szerda , Sámuel,Hajna

Kertészet

2018. szeptember 21. péntek • 13:05

Az idő előtti lombhullás egyik oka

A Diplocarpon mali az egyik legjelentősebb kihívás a nyugat-európai almatermelők számára.

A nyugat-európai almatermő vidékeken jelentős gondot okoz a Diplocarpon mali vagy másik nevén Marssonina mali, így az elmúlt néhány évben kutatásokat kezdtek el a kórokozó megismerése céljából. A térségben a leginkább elterjedt és veszélyes kórokozók mellett, mint az almafa varasodás, a tűzelhalás vagy az almafalisztharmat kórokozóin túl, a Diplocarpon mali jelentős kihívást okoz a nyugat-európai almatermelők számára.


A termések felületén apró fekete foltok jelenhetnek meg - fotó:www. lfl.bayern.de

A fertőzés az almafák esetében már június közepétől indul és július közepéig fertőz. A fertőzés a leveleken jól látható, vöröses majd barnás foltok formájában. A fertőzés terjedésével a levéllemez sárgul, majd súlyos esetben a talajra is hullik.

A kórokozó a terméseket is fertőzi, a termések felületén apró fekete foltok jelenhetnek meg.

Mégis a legfőbb növényvédelmi gondot a levelek idő előtti lehullása okozza. Ugyanakkor a különböző almafajták esetén a kórokozó különböző tüneteket okozhat. Éppen ezért a felismerése is nehézkes lehet.

A kórokozó okozta kórképben viszont közös tulajdonság, almafajtától függetlenül a foltok hópihére emlékeztető alakja, körvonala.

A kórokozó a lehullott lombban telel, a tavaszi fertőzés a konídiumok kialakulásával indul, amelyek esőcseppekkel kerülhetnek a lombra. Különböző kutatások azonban egyértelműen megmutatták, hogy a fertőzés kialakulásához, terjedéséhez nem feltétlenül van szükség esőre sem.

A németországi-svájci (KOB – FiBL intézetek Interreg projekt) kísérlet során különböző almafákat fóliatakarással láttak el, és 2 éven keresztül megfigyelték a kórokozó terjedését. A takarás eredményeként, nem érte a természetes csapadék a fákat, ami egyértelműen csökkentette a fertőzés mértékét, de nem akadályozta meg azt teljesen.

Tehát a kórokozó terjedéséhez nem feltétlenül szükséges a csapadék, de jelentősen elősegíti a betegség terjedését.

A kísérlet során megállapításra került, hogy a lehullott, fertőzöttlomb-sorokból történő eltávolítása jelentős mértékben csökkenti a következő évi fertőzés mértékét. 

A cikkben említett betegségen túl még számos betegség telel a lehullott lombon. A német-svájci kutatás során tapasztaltak is alátámasztják a megelőző védekezés eszközei közül, a lehulló lomb eltávolítását és annak eredményességét. Igaz ez a technológia üzemi körülmények között nem, vagy csak nehezen megoldható, ugyanakkor kerti körülmények között megfontolandó a megelőzésnek ezen formája.

agrotrend.hu / Benedek Borbála

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.