2021.05.14., péntek , Bonifác

Kertészet

2017. augusztus 20. vasárnap • 17:00

Az Irsai Olivérrel már a hétvégén végeznek

A Neszmélyi borvidék gyöngyszemeként is emlegetett Dunaszentmiklóson, a Kősziklás Pincészet ültetvényein a napokban megkezdődött a szüret. Elsőként a legkorábbi érésű Irsai Olivér fürtjeitől szabadítják meg a tőkéket. Azaz a Nagy-Somlyó hegy tövében szüretelőktől hangosak a szőlőskertek...

fotó: wikipedia.org

Amennyiben az elkövetkező hetekben nem változik túl szélsőségessé az időjárás, a Neszmélyi borvidéken – egyes szőlőfajtákból – kiemelkedő évjáratú borok születhetnek. De összességében is elég kedvező a kép. A legtöbb területen szépen termett a legkorábbi fajta, az Irsai Olivér, amelynek a szüretelését a napokban kezdték Dunaszentmiklóson is. De információink szerint jó ütemben halad a neszmélyi Hilltop Borászatban és Szöllősi Pincészetben is a fürtök begyűjtése. – számoil be a megyei hírportál.

Béger Ákos, a Kősziklás Borászat vezetője elmondta, hogy az Irsai száz mázsát is „adott” hektáronként. Ezzel a fajtával a hétvégén végeznek is, aztán, egy kis szusszanásnyi pihenőt követően jöhet a rizlingszilváni. Majd ezután szeptember végéig, október elejéig szüretelnek.

A Kősziklás Borászat pincéjénél nagy a nyüzsgés. Éppen egy ládákkal, illetve szőlővel púpozott platójú járművet igyekeznek szorgos kezek megkönnyíteni édes, érett terhétől. A daráló mellett az ismert borász, Béger Ákos is ott tüsténkedik. Az összetört fürtök egy viszonylag nagy átmérőjű gégecsövön keresztül futnak fel az áztatótartályokba…

– Kedden hajnalban kezdtük az Irsai Olivér szüretelését – jegyzi meg a szakember. – Ez az időpont átlagosnak mondható. Tavaly is körülbelül ekkor indultunk. Igaz, tíz éve már augusztus elsején szüreteltünk. Na, az korai volt…

A leghamarabb beérő Irsai Olivérből mintegy 2,5 hektáról kell lekapkodni a termést, amely mind mennyiségében, mind minőségében jónak mondható.

– Az Irsai száz mázsa körül hozamot produkált hektáronként – mondja Béger Ákos. – Ez a fajta nem túl jó cukorgyűjtő, éppen ezért esetében nem a cukorfok a mérvadó. Úgy is fogalmazhatnék, hogy savra szüreteljük, mert ennél a fajtánál is nagyon fontos a savtartalom megőrzése.

fotó: kadarka.net

Nincs titok, csak oda kell figyelni!

A darálóban összezúzott szemekre Béger Ákos pektinbontó enzimet „spriccelt”. Ez azért fontos, mert megbontja a rostokat, és könnyebb lesz a cefrét préselni. Ettől az enzimtől a cukortartalom jobban előjön, illetve a zamat és illatanyagok „rögzülnek”. Az így kezelt alapanyag csövön keresztül rozsdamentes acéltartályokba kerül, ahol 24 órán keresztül még ázik. Csak ezt a folyamatot követi a préselés. Az áztatótartályba kerülő cefrét azonnal hűteni kell, mert 20 Celsius-fok felett beindulhatnak olyan káros mikrobiológiai folyamatok, amelyek később a bor minőségére is hatással lehetnek. A szakember azonban úgy fogalmazott, nincs ebben az eljárásban semmi titok, „csak” oda kell figyelni.

A környékben a neszmélyi Szöllősi Pincészetben, valamint a Hilltop Borászatban is javában gyűjtik már a bogyókat. Egyelőre ígéretes a szőlő. Bár Szentmiklós környékén, úgy három hete, volt egy kis jég.

– A jégverés nagy gondot nem okozott, ám akadt egy-két dűlő, amelyet azért meggyepált – emeli ki házigazdánk. – A Királyleányka esetében 40–50 százalék körüli a becsült kár. Mivel jól sikerült a növényvédelem, így fertőzések, betegségek nem sanyargatták a szőlőt. Ez fontos, mert ha egészséges, jó állapotú a szőlő, könnyebb begyűjteni. Ha minden jól megy, a hétvégére végzünk is az Irsaival.

A borász a lapnak elárulta, hogy egy-két fajta kimagasló tételt is hozhat, de csak akkor, ha az időjárás kegyes lesz hozzájuk. Ha ugyanis az elkövetkező időszakban egy kéthetes eső elkapja az ültetvényeket, a teljes termés elrohadhat… Viszont, ha ilyen szép marad az idő, egy hét múlva a rizlingszilvánit is szedhetik, miközben a rákövetkező fajták egybeérhetnek. Így akár szeptember végére, október elejére befejeződhet a munka.

agrotrend.hu / kemma.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.