Kertészet
Az nyer, aki olcsón termeli a szilvát
Rekordmennyiségű szilva termett Európában, a hazai gyümölcs pedig jó piac nélkül maradt.
A gyümölcságazattal foglalkozó cikksorozatunk során Csizmadia Györgyöt, a Fruitmarketing Kft. szakértőjét, az Alba Fructus Kft. tész beszállító-tulajdonosát kérdeztük. Előző cikkükben, a barack helyzetéről beszéltünk, amit ma a szilvatermesztés kihívásai követnek.
– fotó: Pixabay
Hol tart a magyar szilvatermesztés?
Még mielőtt rátérnénk, nézzük meg a számokat:
Tulajdonképpen egy lassú csökkenés van. Ez pedig a támogatási rendszereknek köszönhető. Azért a piaci helyzet ezt nem indokolná, mármint, hogy csak ilyen minimális legyen a csökkenés.
Miért, hogy alakult az év milyen újdonságokat hozott?
Údonság annyi volt, hogy a tavalyi fagyos év után rekordmennyiségű szilva termett Európában. Így a hazai szilva jó piac nélkül maradt és ilyenkor minden gond előjön:
- méretproblémák,
- az ipari esetében a cukortartalom,
- fagyasztóiparnál a magház körüli mézgásodás.
Megtellettek a feldolgozók. A friss étkezési exportnál sok volt a reklamáció. A fa teteje már puha, túlérett, a közepe és az alja pedig zöld. A termelő az alacsony árak miatt mindent beleszed, és meglehet nem is direkt, hiszen nem tudni milyen munkaerőt kapott.
A belföldi étkezési piac elhanyagolható. Korábban megérte betárolni a szilvát a késői fajtákat, és októberben vagy akár novemberben értékesíteni. Azonban egyrészt sokan próbálkoztak ezzel idén, másrészt a sok augusztusi szeptember elejei eső, és a nem elégséges növényvédelem miatt sok volt a romlás, és a belpiacon a jó minőségű olasz, japán szilva kelendőbb volt.
Melyek azok a technikai minimumfeltételek, ami mellet gazdaságosan lehet termeszteni?
Ez piaci oldalról egyértelmű! Olyan áru kell, ami teljesíti a fenti elvárásokat. Azt hogy miként lehet ilyen árut termelni? Nos, ez egy nehezebb kérdés. Sajnos a szilva esetében árverseny van, hiszen ez egy tömegtermék. Az nyer, aki olcsón termel és haszna van. A magyar kertek, ahol öntöznek, megfelelő a tápanyag-utánpótlás és a növényvédelem, ott nem jellemzők a gondok a hozamokkal.
Merre tovább, avagy mi a jövőkép szerinted?
Az biztos, hogy termésbiztonság a jobb minőség vékonyabb koronaformán és fiatal termőrészeken van. A metszés, az esetben, ha gépi akkor is elengedhetetlen, hogy rendszeresen 2-3 évente meglegyen újítva a termőrészek.
Az inkább étkezési ültetvényeken nagy kérdés a jégháló. Ám, egy korai fajtánál, korai termőtájban, akár fólia takarással is megoldható, hogy előrébb jöjjön az érés. A fajtakérdés nem olyan egyszerű. Vannak tapasztalatok a német fajtasorokkal már. A japán szilvák, (vagy a ringlók ) érdekesek lehetnek, de fontos a termésbiztonság.
Ebben sok keserű tapasztalat van a korai fagyérzékenységük miatt.
A velő, vagy pálinka alapanyagoknak gépi betakaríthatóságuk elengedhetetlen. A magas cukor, és hozam fajtakérdés, de ebben a hagyományos fajtáink jók. Igaz, idén augusztus végére ezen fajták szinte piac nélkül maradtak. Persze, aki iparit termel az nem bízhatja magát a véletlenre: szerződnie kell, vagy stabil pálinkagyümölcs vevőkörrel kellene rendelkeznie!
agrotrend.hu