2021.06.22., kedd , Paulina

Kertészet

2021. május 10. hétfő • 14:31

Az ökogazdálkodásnak köszönhetően virágba borulnak a gyümölcsösök

Egyre népszerűbb az ökológiai gazdálkodás Magyarországon, egy ilyen gazdaságban pedig ma már közel sem a monokultúra a jellemző, azaz nagyon sok faj egyszerre található meg az ültetvényeken. A kutatók különböző virágos növényekkel takarják le a gyümölcsfák közötti területet, ezzel pedig a növények és a hasznos rovarok is jól járnak.

Magyarországon egy év alatt több mint 90 ezer hektárral nőtt az ökológiai gazdálkodásba bevont területek nagysága, ezzel a tizedik helyet értük el a legdinamikusabban növekvő ökoterületű országok rangsorában - írja a hirado.hu.

Az elmúlt években a bioültetvények abszolút területmérete alapján pedig a világ 12. legnagyobb öko-gyümölcstermelő országává vált hazánk a mintegy 6900 hektárnyi ökológiailag művelt ültetvényekkel. Főleg a bodza, az almatermésűek, a meggy, a cseresznye, a dió a kiemelhető ebből a szempontból. Az M1 Magyar gazda című műsorában a Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) kutatásait mutatták be.

Az ÖMKi, hazánk egyedüli ökogazdálkodásra specializálódott kutatóintézete 2011-ben azért jött létre, hogy előmozdítsa az ökológiai gazdálkodás hazai fejlődését és szélesebb körű alkalmazását. Célja a biogazdálkodás további fejlesztése, a vegyszermentes növénytermesztést elősegítő precíziós megoldások népszerűsítése, a talaj és a biológiai sokféleség megőrzése.

Fotó: wikimedia

Az intézet on-farm kutatási hálózatot működtet, amelyhez már több mint száz hazai gazdálkodó csatlakozott. Ez azt jelenti, hogy a gazdálkodóknál állítják be a kísérleteket, az igényeikhez igazítják a kutatási témákat, és együtt értékelik az eredményeket. „A biodiverzitás nekünk nem megfogalmazandó cél, hanem napi gyakorlat” – mondta el a műsorban Marján Zoltán, a programban részt vevő nagykállói biogazda.

A gazdák már eredményesen használják az ÖMKi szőlőültetvényekbe kifejlesztett élő sorköz elnevezésű keverékét, amely hazánkban őshonos évelő növényekből áll. A gyümölcsösökben most kezdődnek a vizsgálatok, jelenleg háromféle sorköztakarással kísérleteznek a szakemberek.

A gyümölcsfák közötti sorköztakarásnak számos előnye van, többek között javítja a talaj vízmegtartó képességét és minőségét. Ráadásul minél több fajból áll egy sorköztakaró növényzet, annál szövevényesebben, különböző mélységekben hálózzák át a talajt, ami javítja a talajszerkezetet. A virágos sorköztakarást termőre fordult ültetvényekben célszerű használni, az ilyen művelés a beporzók és más, a gyümölcsösökben hasznos rovarok szempontjából is fontos.

A mostani kísérlet során vizsgálni fogják a növények megtelepedését és fejlődését, bizonyos rovarcsoportok gyakoriságát a sorközökben, valamint nyomon követik majd a talaj nedvességtartalmát és átjárhatóságát is.

agrotrend.hu / hirado.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.