2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Kertészet

2018. november 20. kedd • 16:24

Az olasz szakmai utak tanulságai

Idén is meglátogattuk a kétévente egymást követő héten megrendezésre kerülő olasz szakkiállításokat.

Ahogyan az elmúlt 6 éveben mindig, idén is meglátogattuk a kétévente egymást követő héten megrendezésre kerülő EIMA és Interpoma szakkiállításokat Olaszországban. A kiállításokhoz kapcsolódóan, a szokásos módon körbe autózzuk a környéket és megnézzük, hogy merre halad az olasz gyümölcs termesztés.


Öntözők a EIMA kiálltáson - fotó: Facebook

Az utazás során konzultálunk a helyi termelőkkel, illetve csomagoló házat is megtekintünk. A kiállítások izgalmai elsősorban az újdonságok felfedezése szokta okozni, ám idén csak finomra hangolásokat láttunk.

Nagy újításokat, szemlélet vagy irányváltásokat nem észleltünk.

A facsík művelésre, gyomtalanításra továbbra is a damilos gépek és különböző fakerülő fejek jelentettek megoldást. A robotizáció, a kamerarendszerek és ezen alapuló fejlesztések még nem érték el a bennük rejlő lehetőségek maximumát. Az előadások során inkább az érdekességek és a fejlesztések irányának ismertetésére koncentráltak.

A drón- és érzékeléstechnológia fejlődése nagyobb hangsúlyt kapott, mint két éve. Egyre több ilyen céggel találkozni, amelyek ezt a technológiát

  • az érzékelésben,
  • a növényvédőszerek,
  • vagy éppen ragadozó atkák kijuttatása

során alkalmazzák.    

Érzékelés, lokalizálás, elemzés és foltkezelés, amely üzemeltetéshez hozzáértő és hatékony szakember gárda szükséges!

A traktorra szerelt kamerák, illetve a felvételek elemzése már látható egy helyen, de nem kínál még árérték arányban mindennapi használatot.

Az érzékelés és WIFI-s rendszerek

  • az időjárási szenzorok,
  • öntözőrendszervezérlés

kapcsolatában jelentek meg a komolyabb cégeknél. Kertekben is láttunk már a mobiltelefonnal vezérelt öntözést, bár a tápoldatozás még nem automatizálható, így a jelenlét és felügyelet nélkülözhetetlen.

Az ipari szőlőtermesztés és betakarítás kiszolgáló eszközök,

a speciális nagy térfogatú pótkocsik egyszerre több kombájn kiszolgálására képesek. Alacsony önsúlyú akár 32 tonna elszállítására alkalmas pótkocsikat láttunk.

A kézimunka megkönnyítése fontos feladat a jövőt illetően. Ez a kéziszerszámok sokaságán és a különböző rásegítő megoldásokon

  • elektromos metszőollók sokasága,
  • elektromos kiskocsik,
  • kézi permetezők

is érzékelhető, illetve mindkét kiállítás tartalmában és méretében is észrevehető volt ezek növekedése.

A Bologna-Faenza és Dél Tirol környékében található ültevények megtekintése során a 2 térség eltérő adottságai ellenére a fejlődés töretlenül egy irányban mutat:

Minél hamarabb és magasabb hozamot kell elérni!

Az ültetvények egyre magasabbak. Folyamatos az ültetvénycsere, ami a piac által kikövetelt fajtaváltásoknak köszönhető, vagy fajcserével jár együtt. A koncentráció halad előre a maga útján. Olykor látni - főleg Faneza környékén -, hogy táblásított új telepítések vannak a régiek helyén. Ezt követőn 3 km múlva újra kis parcellák jönnek.

Vannak elhagyott ültetvények, de azokra azt mondták örökösödési okok állnak a háttérben. Az elhagyott tanyák körüli egységesebb mezőgazdasási művelés mutatja a koncentráció folyamatos.

A szántóterületeken ez igen látványos.

A technológia egyértelmű: 4-5 méter magas ültetvények 3-4 méter széles sorköz, akár síkfalmetszésre alkalmas karcsó orsó és sövény jellegű koronaformák. Az első ellenérzésünk a fény az alsóbb részeken, de valószínű a vékony lombfal ellensúlyozza ezt.

Jégháló a fajnak megfelelő színű például a kivi sárga, a korai alma pedig fehér. A csonthéjasoknál főleg a cseresznyénél az utóbbi 2 évben folyamatosan nő az esővédőfóliával fedett területek.

Ennek sok változatát láttuk a kiállításokon, és sok fontos információhoz jutottunk a megépítésre és tervezésre vonatkozóan. Egyértelmű a tapasztalat a nagy szelekkel ezért a lefogatást ankerezést komolyan kell venni!

A kézimunka megkönnyítése a gépesítésben az önjáró szedő és metsző platformokban, illetve almaszedő csápos gépekben nyilvánul meg.

A munkaerő költsége nettó 6,5-7 Euró plusz szállás, és Tb.-vel közelíti a 8-10 Eurót. Azonban a munkaerő hatékonysága nehezen mérhető össze a hazai viszonyokkal. A munkaidő a szünetek percre pontosan be vannak tartva. A szedésteljesítmények komoly eredménye komoly eredménye a nagy hozamnak köszönhető, illetve a gépesítésnek és a jól szervezetett kiszolgálásnak.

Így lényegében nem sokkal drágább a betakarítás kézimunka költsége egy kiló gyümölcsre vetítve!

Az időszakos munkaerő  jellemzően román vagy bolgár vendégmunkás. A gazdák közös munkavégzése ritka, hiszen kevés a bérmunka vagy úgy már nem érheti meg. A gépeket nem szívesen adják kölcsön.

Kisegítések is inkább csak családon belül tapasztalhatóak. Emellett  mindenkinek egyszerre kellenének a speciális gépek. Az olyan tevékenységek során, mint például a mulcsózás - ami nem időhöz kötött – esetében van lehetőség.


Az Interpoma szakkiállítás - fotó: Facebook

Dél Tirolban 2 gazdaságot látogattunk meg, itt a családi birtokméret 15-20 hektár, azonban a parcellaméret átlagosan nem éri el az 1 hektárt. Szinte folyamatosan ültetvények vannak egymás mellett, amelynek tagoltsága a tulajdonviszonyok miatt adódik.

A tanácsadók kész technológiákat adnak, ettől függetlenül a gazdák okosítanak rajta, így tulajdonképpen egy jó irányt mutatnak. Az inputanyagot 70-80%-ban előre beszerzik a tészeken keresztül, aminek az árát a termésből vonják le.

Az almánál a meglátogatott biotermelő saját bevallása szerint 40 kezelést ad, de az input költsége az 1500 Euró/hektárt nem haladja, haladhatja meg.

A védekezés alapja

  • a réz
  • a kén, illetve a mészkénlé.

Rézből 3 kg az éves engedélyezett mennyiség.

A tanácsadók az egyszeri kezelés dózisát az ültetvények magasságához szabják (3-5 méter). Talajvizsgálat 5 évente kötelező, de csak inkább kiindulási alapnak tekinthető mint meghatározónak.

A lombtrágyákra bioban kevesebb, míg konvencionális termelésben nagyobb hangsúlyt fektetnek.

A szervestrágya használatban a pellet- és baktériumtrágyák egyaránt használatban vannak.

Elképesztő domborzati viszonyok mellett is láttunk fellazított, vélhetően forgóboronázott sorközöket. A hígtárgya használatot nem értjük, hiszen a magyar szabályokat sokkal szigorúbbnak érezzük. Nálunk jóval nagyobbak a védőtávolságok az élővizektől a lejtő megkötések, nem beszélve arról, hogy már rég nem lehet szerves- és hígtrágyázni!

A síkfalmetszés kezdeti jeleit idén már láttuk. Korábbi utazásaink során javasolt szakmai megoldásként elhangzott már, leginkább a nyári metszésben.

A fényviszonyok javítására a 2 évvel ezelőtt látott újítást már több üzemben is észleltük. A sorközökre leterített fólia visszaveri a fényt a korona alsóbb részeibe. Sok fentmaradt almát láttunk. A megfelelő szín hiánya okán sok ültetvényben a korona alsóbb részeiben (Pink Lady esetében).

Az alma esetében a tész 11 cent költséget von le az értékesítési árból.

Ez a tész működése, válogatási csomagolási költség ára. Az almáknak fajtánként és minőségi osztályonként van egy éves átlagára.

Így oldják meg az egységes kínálatot. A tészes termelői boltban 0,8-1,2 euro/kg áron lehetett venni almát az áruházlánci 1,3-1,9 euro árral szemben. Ennek ellenére kígyózó sorokat nem láttunk.

Minden almát betárolás előtt leválogatnak természetesen vizes rendszeren keresztül. Átlagosan 4-5 % a léalma mennyisége. A szaktanácsadó dönti el az érettség alapján mikor lehet kezdeni a szüretet.

A jövőt a minőségben és a hatékonyságban látják, bár sok termelő csak mellékállásban foglalkozik a szakmával.

Kellemes megállapítás volt - de mégiscsak elszomorító - hogy az itthon tapasztaltakkal ellentéteben, - bár sok hazai pozitív példa is van - mekkora az igényesség a környezetre.

agrotrend.hu / Csizmadia György

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.