2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Kertészet

2021. szeptember 09. csütörtök • 13:31

Az olaszok 88%-a elutasítja az importgyümölcsöket

Riminiben megkezdődött az olasz belföldi gyümölcsök legnagyobb éves rendezvényének számító Macfrut 2021 kiállítás és konferencia, melynek első napján a Coldiretti (az olasz agráregyesületek szövetsége) előadásán érdekes adatok hangzottak el.

Fotó: wikimedia

A „2021: a belföldön termelt gyümölcsök fekete éve” címmel megtartott prezentáció egyik pozitív statisztikai adata, hogy évi 1300 euróval, azaz átszámítva több mint évi 450 ezer forintos kiadással a zöldségek és gyümölcsök vezetik az olasz háztartások élelmiszeripari célú költéseit, magyarul a taljánok többet költenek gyümölcsfélékre, mint húsra, halra, tésztafélékre vagy sajtokra - írja a FruitVeb.

Ez nem is csoda, mivel a Coldiretti felmérése szerint 10-ből 8 olasz minden nap legalább egyszer fogyaszt valamilyen zöldséget vagy gyümölcsöt, 40%-uk pedig többször is. A bolognai Nomisma piackutató cég adatai szerint az olaszok vezetik az uniós rangsort: a fejenkénti éves zöldség-gyümölcs fogyasztás 160 kg, ami jóval több, mint a Németországban mért 109 vagy az Egyesült Királyságban regisztrált 101 kg (a burgonya nélkül számolt magyar fogyasztás kicsit több mint 106 kg volt 2019-ben a KSH adatai szerint).

A Coldiretti szerint az olaszok első helye jelentős mértékben köszönhető a fiataloknak, akik a menzákon és otthon is előszeretettel isznak cukros üdítők helyett smoothie-féléket, csokoládé és cukorkák helyett pedig inkább gyümölcsszeleteket fogyasztanak. Ráadásul egy belső felmérés szerint az olaszok igen kényesek az élelmiszerbiztonságra, és részint ebből a megfontolásból, részint hazafiságból 88%-uk inkább nemet mond az import zöldségek és gyümölcsök vásárlására.

agrotrend.hu / FruitVeb

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.