2020.07.14., kedd , Örs, Stella

Kertészet

2020. május 27. szerda • 17:06

Az oroszok rekordmennyiségű zöldségre számítanak idén

Az orosz mezőgazdasági minisztérium ebben az évben az üvegházi zöldségek rekordtermésére számít. Célja, hogy önellátóvá váljon a zöldség-ellátás területén.

Az Orosz Mezőgazdasági, Halászati és Élelmezésügyi Minisztérium legfrissebb hírlevelében közzétett adatok szerint 2020. április 28-ig Oroszországban az üvegházakban 389 300 tonna zöldséget takarítottak be, ami 29,4%-kal több, mint 2019 azonos időszakában. Ez különösen azokra az üvegházi termesztőberendezésekre igaz, ahol uborkát; 274 600 tonna (+ 30%); és paradicsomot termesztenek 107 600 tonna (+ 30%) - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

fotó: pxhere.com

– A mezőgazdasági minisztérium ebben az évben az üvegházi zöldségek rekordtermésére számít, amely elérheti a közel 1,25 millió tonnát, ami 9,6% -kal több, mint 2019-ben. A növekedés az üvegházak korszerűsítésének és az új beruházásoknak köszönhető – mondja Mihail Gluskov, a Gyümölcs- és Zöldségtermelők Országos Egyesületének igazgatója.

Az elmúlt öt évben több mint 1100 hektár új üvegházat létesítettek az országban. Oroszország célja, hogy önellátóvá váljon a zöldség-ellátás területén. Jelenleg már képes kielégíteni az ország uborkaigényének 90%-át és a paradicsom szükségletük 60%-át. Eközben a 2014 augusztusában bevezetett, az európai gyümölcs- és zöldségtermékekre vonatkozó vétó továbbra is érvényben van.

2013-ban, a vétó előtt a spanyol gyümölcs- és zöldségfélék Oroszországba irányuló kivitele összesen 230 729 tonna volt, ez széles termékpalettát foglalt magában, ám a tényleges mennyiség sokkal magasabbnak bizonyult, tekintettel a más tagállamokból – Franciaországból, Hollandiából és Lengyelországból – reexportált termékekre.

fotó: pxhere.com

Spanyolország által 2013-ban Oroszországba exportált teljes mennyiségből összesen 161 356 tonna gyümölcs, és majdnem 80 000 tonna zöldség került exportra.

A FEPEX, valamint az EU-s tagállamok más gyümölcs- és zöldségtermesztő szövetségei felkérték a Bizottságot, hogy folytasson tárgyalásokat az orosz piac megnyitásáról, amelynek vétója várhatóan ez év december 31-én lejár.

Ugyanakkor a hazai termelés előmozdítását célzó orosz politika, valamint egyéb tényezők mellett más országok – például Törökország vagy Marokkó – jelenlétének megerősödése magában foglalja azt, hogy az orosz piac újbóli megnyitásakor a piac mérete és igényei nem egyeznek majd meg a vétó előtti időszakéval.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.