2020.07.12., vasárnap , Izabella, Dalma

Kertészet

2019. június 18. kedd • 10:40

Azért fizetnek, hogy leszedjék a fürtöket?

Hektáronként 800-900 ezer forintot fizet az állam azoknak, akik az idén még az érés előtt leszedik a fürtöket. Az igényelhető támogatást az indokolja, hogy túltermelés miatt egyre nagyobb nehézséget jelent a magyar borok értékesítése.

A hatalmas pincékben felhalmozódó borkészlet miatt a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa kezdeményezésére az Agrárminisztérium úgynevezett zöldszüreti támogatást hirdetett meg 8,5 millió eurós keretösszeggel, hektáronként 300 ezer és 1 millió forint közötti összeget fizethetnek ki azoknak, akik július 10-ig leszedik a fürtöket. A tárca az európai piacon nagy mennyiségben felhalmozódott borkészletekre reagálva vetette be ezt a Magyarországon eddig még nem alkalmazott eszközt - írja az infostart.hu.

A támogatás a túltermelésre hivatkozva jött létre - fotó: pixabay.com

Bock József, a villányi borvidék elnöke elmondta, a támogatás iránt azok érdeklődtek, akik túltermelés miatt tavaly nem tudták eladni a szőlőjüket, és az idén ezt a kockázatot kikerülve, már júliusban leszüretelnek.

A villányi borvidéken kilenc termelő adta be a támogatás iránt a kérelmet.

A felhalmozódott készletek oka, hogy a nagy bortermelő országok tavaly visszaszerezték azokat a piacaikat, amelyeket a 2017-es gyenge termés miatt elvesztettek és a magyar termékek pedig ismét kiszorultak ezekről a helyekről, miközben az elmúlt évben kimagasló mennyiségű, 3,6 millió hektoliter bor került a magyarországi pincékbe. Emiatt nagyjából egymillió hektoliter bor még vevőre vár, miközben az idei termés is jónak ígérkezik.

agrotrend.hu / infostart.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.