2020.05.27., szerda , Hella

Kertészet

2019. november 07. csütörtök • 16:11

Beérett a datolyaszilva

Tavaly első alkalommal rendezték meg Bodán a különleges Datolyaszilva Napot, melyen minden az egzotikus gyümölcsről szólt. A rendezvény után nem is volt kérdés – idén is megtartják.

A helyiek nagy része meglátogatta tavaly novemberben a Datolyaszilva Napnak helyt adó faluvégi Berkes Birtokot, de a megye több különböző pontjáról is érkeztek érdeklődők Bodára - írja a bama.hu.

fotó: pixabay.com

A datolyaszilva, hurma avagy khakiszilva neveket viselő egzotikus gyümölcs igazi kuriózum hazánkban, a bodai szőlőhegyen lévő kultúrán kívül csak Zala megyében foglalkoznak a termesztéssel. A helyi őstermelő, Keszü Béla telkén mintegy négyszáz datolyaszilvafa sorakozik. A termést októbertől lehet szüretelni, utóérő, tehát már szedhető, a magas csersavtartalma miatt fanyar, de idővel magától beérik, emiatt hónapokig eltartható.

A november 9-én megrendezendő 2. Datolyaszilva Napnak ismét a faluvégi birtok ad otthont. A helyi Érted-Együtt Szociális Szövetkezet az általuk készített termékekkel – savanyúság, csatni, lekvár, ivólé – készül, a termékek az érdeklődők számára a telephelyükön is elérhetőek lesznek egész nap.

A rendezvényen megjelenik a Pécsi Jótékony Nőegylet is, akik süteményeikbe csempészik be a gyümölcsöt, s közben karitatív tevékenységükhöz keresnek támogatókat. A pellérdi családi gazdaság pedig levendula-, rozmaring- és zsályaolajjal, valamint fűszerekkel várja majd az érdeklődőket.

Emellett mézet, ízletes sajtokat, zöldségekből és gyümölcsökből készült aszalványokat, különleges bonbonokat és lekvárokat is lehet majd kóstolni.

A rendezvényen részt vesz Keszü Béla is, aki az érett gyümölcsökkel várja az érdeklődőket, az ültetvényen pedig nemcsak szombaton, hanem vasárnap is lehet majd datolyaszilvát szedni.

agrotrend.hu / bama.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.