2023.06.02., péntek , Kármen, Anita

Kertészet

2022. szeptember 21. szerda • 09:19

Belgium: tizenkétszeresére nőtt az üvegházakban használt földgáz éves költsége

Finanszírozási nehézségekkel kell számolniuk a flamand hajtató kertészeteknek az egekbe emelkedő energiaárak miatt, és műtrágyahiány is fenyeget.

Szeptember 15-én meghallgatást tartottak a flamand parlamentben, melynek fő témája az energiaválság volt. A flamand hajtató kertészeteket a Boerenbond termelői szövetség nevében Lode Ceyssens és Hanne Leirs képviselte, akik Jo Brouns flamand gazdasági, innovációs, munkaügyi, szociális gazdasági és mezőgazdasági miniszterrel, valamint a gazdasági, munkaügyi, szociális gazdasági, tudományos és innovációs bizottság tagjaival folytattak eszmecserét.

Fotó: FruitVeb

Ceyssens többek között a gáz és az áram árának rendkívül torz arányára mutatott rá. “A kertészeteknek drágán kell földgázt vásárolniuk, hogy teljesíteni tudják az energiaszolgáltatókkal szemben vállalt betáplálási kötelezettségeiket. Az üvegházi termesztők földgázszámlája az idén évi 50 000 euróról 600 000 euróra emelkedett (egy 2 hektáros üvegház esetében). Flandria teljes energiaigényéből az agrárium mindössze 3%-kal veszi ki a részét, viszont az itt felhasznált energia 63%-a földgázból származik.” – mondta a Boerenbond elnöke. “A termelők most azt fontolgatják, hogy nem indítanak kultúrákat, nem használnak világítást, vagy megpróbálnak alacsonyabb hőmérsékleten termelni. Ez viszont komoly hatással lesz a terméshozamra, a betakarítás időzítésére, az alkalmazottak számára és az árképzésre is”. Hozzátette még, hogy a termelők akaratlanul is áldozatok: ha az önköltségi árak emelkednek, de az eladási árak nem követik őket, a vállalatuk bajba kerül.

Az energiaválságnak azonban más következményei is vannak: “A mezőgazdasági és kertészeti vállalatok jelenleg nem tudnak műtrágyához jutni. Az uniós gyártók leálltak, az orosz ellátás pedig kiesett. Minden vállalat helyzete más és más, de ez a válság mindenkit érint”.

agrotrend.hu / FruitVeb

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.