2020.10.01., csütörtök , Malvin

Kertészet

2020. június 22. hétfő • 15:55

Bírságot szabnak ki a parlagfűvel borított területek gazdáira

Március elején, április végén kezdődött hazánkban a parlagfű kelése, a kora tavaszi időjárás azonban kedvezőtlennek bizonyult a növény fejlődése szempontjából – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az alacsony hőmérsékletek és a száraz talaj miatt a parlagfű csírázása az átlagosnál lassabb, vontatottabb volt, az időjárás lassította a fejlődését is. A lokálisan lehulló csekélyebb mennyiségű csapadék hatására indultak be a kisebb kelési hullámok. A parlagfű jelentősebb kelése az ország nagy részén május közepére, végére esett, amikor csapadékosabb volt az időjárás. A csapadék eloszlása azonban nem volt egyenletes, sokszor csak szórványosan, foltokban hullott nagyobb mennyiségű eső.

fotó: pixabay.com

Egész tavasszal jellemző volt a gyakori, erős északi, északkeleti szél, ami tovább szárította a talajt és hátráltatta a növények fejlődését.
A parlagfű fejlettségi állapota változatos képet mutat. Június elején a parlagfüvek többsége szikleveles és 10 leveles fejlettség közötti volt, míg a legfejlettebb egyedek 10-16 levelesek voltak, legfeljebb 15-25 centiméteres magassággal. Virágbimbós fejlettségű parlagfüvet csak Fejér megyében találtak tájékoztatott a Nébih.

A parlagfű legnagyobb mennyiségben a kapás növényekkel elvetett táblákon, továbbá a kiritkult táblarészeken, a mezőgazdaságilag nem művelt területeken fordul elő. Fontos tudni, hogy tavaly megszűnt a július elsejei türelmi idő a parlagfű elleni védekezésben. A tulajdonosoknak tehát folyamatosan, gondoskodniuk kell arról, hogy ingatlanjukon megakadályozzák a parlagfű virágbimbójának kialakulását, majd ezt az állapotot fenn kell tartaniuk figyelmeztetett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A korábbi előírások szerint a parlagfű elleni védekezést elmulasztó földhasználókat csak az adott év július elsejét követően lehetett felelősségre vonni. A tavalyi törvénymódosítás értelmében azonban a parlagfű elleni védekezés már egész évben fennálló kötelezettség mindenki számára. Azokon a területeken, ahol a földhasználó ennek nem tesz eleget, az illetékes hatóság közérdekű védekezést rendel el, egyúttal pedig növényvédelmi bírságot szab ki.

fotó: wikipedia

A bírság mértéke 15 ezertől akár ötmillió forintig is terjedhet. A Nemzeti Élelmiszerlánc biztonsági Hivatal a parlagfűvel kapcsolatos lakossági megkeresések könnyebb kezelhetősége érdekében minden évben elindítja a Parlagfű Bejelentő Rendszert (PBR). A lakossági felhasználók a rendszerben megjelölhetik a parlagfűvel borított területeket, amiről a rendszer belterület esetében a területileg
illetékes jegyzőnek, külterület esetében pedig a területileg illetékes földhivatalnak küld jelzést.

agrotrend.hu / veol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.