2021.05.13., csütörtök , Szervác, Imola

Kertészet

2017. február 20. hétfő • 12:46

Bírták a hideget a vasi szőlők

Vas megyében enyhébbek voltak az év eleji éjszakák és hajnalok, itt nem okozott kárt a fagy.

Pesszimista a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a tartósan fagyos január után, kevesebb lehet a szőlőtermés, kisebb a termőterület idén.

- Mínusz 12-13 °C volt, az Alföldön volt vagy mínusz 23 °C is. Itt azért a szél is jár, nem volt veszélyes a fagy - összegezte Jagodics Tamás borász, a Borsmonostori dűlőben az egészséges tőkék között. Azt reméli, a tavasz napos és kellően csapadékos lesz, nem járnak úgy, mint tavaly. Akkor Szent György napja után jött a háromnapos fagy és gyakorlatilag nem tudtak szüretelni, teljesen elmaradt a betakarítás. Sem a négyhektáros szőlőben, sem a félhektáros szilvásban nem volt mit szedni, minden elfagyott. Az biztos, hogy az idei januári fagyok nem okoztak kárt ezen a területen. Az Országos Meteorológiai Szolgálat havi éghajlati jelentése szerint Kőszegen mínusz 14,8 °C volt a legalacsonyabb januári hőmérséklet, ennyit január 11-én mértek. Ezt a hideget még el kell bírnia az „alvó” szőlőnek, nem extrém fagy.

Fotó:vaol.hu

Ugyanezt mondta el cáki szőlőjéről Stefanich Kornél. A borász szerint ebben a térségben nem beszélhetünk januári fagykárról. A kőszegi terület, sőt egész Vas megye szerencsés kivétel ebből a szempontból. Az extrém hideget kapott vidékeken viszont megtizedelhette a fagy az ültetvényeket. Nem a minőséggel lesz, lehet majd gond - arra még nagyon korai lenne jósolni. Hanem a termőterülettel. A tartós fagy, amely több területen akár mínusz 20 °C alatti hőmérsékletet is jelentett, elsősorban a mély fekvésű, fagyzugos szőlőterületeken okozott kárt. A károsodás persze nem egységes. Annak mértékét jelentősen befolyásolja az adott szőlőfajta hideggel szembeni ellenállóképessége. Az is, hogy milyen állapotban van a szőlőültetvény, és természetesen annak földrajzi kitettsége. Egyes fajták esetében néhány területen a termőrügyek kilencven százaléka is áldozatául esett a fagynak - Kőszegen ennek (szerencsére) nyomát sem láttuk.

A terméscsökkenés nagyságára nézve az lesz a döntő, hogy a mellékrügyek milyen mértékben károsodtak, és azok mennyi termőképletet tartalmaznak. Ettől függ a szőlő regenerálódó képessége, és ennek nyomán a szőlő- és a bortermés. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa mind a szőlő felvásárlási árának, mind a borok árának emelkedésére számít 2017-ben. Jöhetnek még persze tavaszi (kora nyári) fagyok, akár jégverés, de aszályos hetek is keseríthetik a gazdákat. Azonban ha az év további részére a szőlő számára ideális időjárással számolunk, akkor Vas megyében lehet a legjobb a 2017-es bor - de erre egyelőre még nagyon korai következtetni.

agrotrend.hu / vaol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.