2022.01.23., vasárnap , Zelma, Rajmund

Kertészet

2021. október 13. szerda • 12:50

Bock József a 40. szüretet ünnepli

Jubileumot ünnepel a villányi Bock Pince. Idén zajlik a 40. szüret Bock József borász vezetésével, akinek hatalmas szerepe van a villányi borvidék fejlődésében, Villány valódi arcának és fajtáinak a kialakításában. A nem mindennapi évforduló alkalmából Bock József mesélt lapunknak az eltelt négy évtizedről.

Bock József négy évtizeddel ezelőtt, édesapja elvesztésekor vette át a stafétát a családi pincészetnél, s azóta is azon dolgozik, hogy a villányi borvidék és a villányi borok mindenhol egyet jelentsenek a magas minőséggel. A hagyománytisztelet, a családi értékek megőrzése és a minőség iránti feltétlen elköteleződés négy évtizede jellemzi a borászt, akinek a munkáját ez idő alatt számos elismeréssel, rangos díjjal jutalmazták.

fotó: pixabay.com

– Szép idők voltak, úgy gondolom, jó időben kezdtem. A rendszerváltás után volt lehetőség a fejlődésre, amelyet én kihasználtam, ennek köszönhetően szépen tudtunk fejlődni. Mint mennyiségben, mint minőségben nagyon nagy fejlődésen ment keresztül a Bock Pince – foglalta össze röviden Bock József az elmúlt 40 évet. A pincészetnek több mint 90 hektárnyi ültetvénye van, ezen kívül még 50–60 hektárnyi terület termését vásárolják meg, ezen kívül szálloda színvonalú panziót építettek. Örömmel tölti el, hogy gyermekei is itt dolgoznak, sőt aktívan foglalkoznak a pincészet sorsával. A 40. szüret alkalmából megjelent Bock 40 Cuvée is az ő szervezésükkel készült. Az ünnepi kiadású tétel a prémium kategóriájú szőlőfajták házasítása, 24 hónapig új, kisméretű tölgyfahordókban, majd a hordós érlelést követően palackban fejlődött. S miként a bemutatóján elhangzott: kóstolva száraz, közepesnél nagyobb test mellett moderált alkoholérzet és lendületes savak jellemzik. A korty hosszú, intenzív lecsengése is árulkodik róla, hogy „nagy bor” van a pohárban.

Bock József elmondta, a pandémia után szerencsére helyrerázódott a borpiac, ők pedig továbbra is egészségben teszik a dolgukat, várják a vendégeket, szüretelnek. Bár pillanatnyilag zavaró a négy napos eső, de a következő két-három hétben – hogyha száraz idő lesz – le fogják tudni szüretelni a közép és a késői érésű szőlőket. A borász örömmel nyilatkozott arról is, hogy az idén is szép termések vannak, a 2020-as évhez hasonlóan ezúttal is kiváló minőségű borok készülnek.

agrotrend.hu / bama.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.