2022.08.17., szerda , Jácint

Kertészet

2021. december 08. szerda • 14:31

Bolgárkertészek nyomdokain - Hungarikum lett a szentesi paprika

A Hungarikumok Gyűjteményébe és a Magyar Értéktárba is bekerült a szentesi paprika. Az elismerésről kérdeztük a 2016-os és a 2018-as Év Agrárembere díjat elnyert dr. Csikai Miklóst és Ledó Ferencet valamint Nagypéter Sándort, akik kiemelték a kiváló minősége mellett a szentesi paprika 150 éves hagyománytiszteletét is.

Magyarországon a háztartások 95 százaléka vásárol paprikát, és az egy háztartásra jutó átlagos mennyiség 2021 júniusában 13,6 kg volt, ami jóval több mint a környező országokban. A szentesi paprika Hungarikum Gyűjteménybe kerülése nem véletlen, hiszen az étkezésipaprika-termelés évtizedek óta meghatározó tevékenység a dél-alföldi régióban. Eredetvédett termékként "szentesi paprika" néven 2014 tavasza óta értékesítik, amikor az Európai Bizottság oltalom alatt álló földrajzi jelzéssé nyilvánította az elnevezést.

Az oltalom a fehér tölteni való paprikára, a hegyes erős paprikára, a kápia paprikára, valamint a paradicsomalakú paprikára terjed ki. A termelési kultúra kialakulásában jelentős szerepük volt az 1875-ben odatelepült bolgárkertészeknek is, mondta el portálunk kérdésére Ledó Ferenc a 2018-as Év Agrárember díj birtokosa. A Délaföldi Kertészek Szövetkezetének és a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnak volt elnöke szerint a hungarikummá vált szentesi paprika a hagyományok mellett az innovációban is újat mutat. A belső ízvilág és az élelmiszerbiztonság terén e hazai termék messze lekörözi az importpaprikákat. Az elismerés pedig a munkájuk előtti tisztelgés az azt termelő szentesiek számára.

Az OMÉK-nagydíjas szentesi Árpád-Agrár Zrt. Kertészet elnök-vezérigazgatója dr. Csikai Miklós, az 1875-ben a településre költöző bolgárkertészek által hagyományozott technológiára mutatott rá. A szentesi paprikát a múlt század ötvenes évei óta szövetkezeti formában, térségi összefogással állítják elő. A környezeti adottságok, a termálfűtés használata, a napsütéses órák száma valamint a szigorúan ellenőrzött termesztéstechnológia együttesen adja a szentesi paprika kiválóságát, mondta el a 2016-os Év Agrárembere. A Szentesen termesztett paprika vitamintartartalma a vizsgálatok eredményei alapján meghaladja az importtermékek értékeit, a hungarikum cím pedig a 150 év hagyománya mellett Szentes városának is hatalmas elismerés.

A paprikaféléket már 112 hektáron termelő DélKerTÉSZ-nél 2021 első tíz honapjában csaknem 13 ezer tonnára rúgott az értékesített mennyiség, az árbevétel pedig 6,3 milliárd forintot tett ki. Az 500 szentesi és környékbeli termelőt tömörítő DélKerTÉSZ bízik abban, hogy a hungarikummá vált szentesi paprika még népszerűbb lesz a vásárlók körében, és egyre többen keresik majd a boltok polcain a magyar zöldségeket, mondta el kérdésünkre Nagypéter Sándor a DélKerTÉSZ elnök- ügyvezetője. A szakember kiemelte, ahhoz a magyar termelők tartani tudják a lépést, és a külpiacokon is meg tudjanak jelenni, elengedhetetlenek a technológia fejlesztések. A DélKerTÉSZ termelőinél folyamatosak a beruházások annak érdekében, hogy ezt követően is a lehető legjobb minőségű és egyre többfajta zöldséget tudjanak termelni.

agrotrend.hu

 

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.