2021.06.22., kedd , Paulina

Kertészet

2020. május 12. kedd • 15:20

Bosszúságot okoz a májusi cserebogár

A májusi cserebogár a Kárpát-medence legjelentékenyebb cserebogárfaja. Kár­tevőként tartjuk számon.

Az ízeltlábúak törzsébe, a rovarok osztályába, a bogarak rendjébe, a ganajtúrófélék családjába tartozó minden­evő májusi cserebogarak teljes átalakulással fejlődnek ki, a Kárpát-medencében jellemzően három esztendő leforgása alatt - írja a feol.hu.

fotó: pixabay.com

A májusi cserebogár lárvái, a pajorok bizony bármelyik mezőgazdasági növény gyökerében képesek kárt tenni. A pajorok általában 4-5 centiméteresek, színük piszkosfehér, hátsó részük felé egyre sötétebbek, vastagabbak, rágói erősek. Miután megrágták a növények gyökerét, azok föld feletti részei elhervadnak.

A májusi cserebogár imágójának megkülönböztetése az erdei cserebogárétól ne­hézkes. Az imágók 23–30 mil­liméter hosszúak. A feje, az előtora és a potroha szürkésfekete, a szárnyfedői barna színűek. Potroha oldalán háromszög alakú foltok fedezhetők fel, a szárnyfedőket fehér szőrzet borítja.

Az imágók rendre április végén kezdenek rajzani, hogy aztán ezt egész májusban folytassák, a lombos fák és cserjék leveleit habzsolják. Júniusban sem ritkák.

A májusi cserebogár lárvái kifejlődése számára pompásan kedvező terület az agyagos barna erdőtalaj.

agrotrend.hu / feol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.