2021.05.13., csütörtök , Szervác, Imola

Kertészet

2016. július 26. kedd • 06:40

Botritiszes betegség - van ahol kívánatos, van ahol kevésbé

A szőlőtermesztők egy kisebbik része örül annak, ha a terméseken megjelenik a botritisz fertőzés. Ők a Tokaj-Hegyaljai termelők, hiszen a botritiszes betegség az aszúsodás feltétele. A termelők nagyobbik része mégis inkább küzd ellene, hiszen a fertőzés végzetes lehet a termés számára.

A botritiszes betegség akkor képes igazán hatékonyan megfertőzni a terméseket, ha azon valamilyen fizikai sérülés alakul ki. Ezt a fizikai sérülést okozhatja a viharos szél, jégverés vagy éppen a szőlőmoly lárvája. Ideális, meleg, csapadékos időjárás esetén, fizikai sérülés nélkül, a betegség a virágot, fiatal terméseket is képes fertőzni.

Az elmúlt napokban hetekben, sok szőlőtermő vidéken lecsapott a vihar. A vihar okozta sérüléseket a nagyobb kár megelőzése érdekében érdemes növényvédelmi kezelésekkel lezárni, mert így megakadályozhatjuk a kórokozók megtelepedését.

Mit érdemes tudni a Botrytis cinerea kórokozóról?

A kórokozó felelős a botritiszes betegség kialakulásáért. A betegség kialakulásához fizikai sérülésre van szükség, amelyet követően, a betegség rendkívüli gyorsasággal képes terjedni. A betegség elsősorban a talajban telel, de a fertőzött növényi részeken is képes átvészelni a telet. Ideális időjárás esetén, a kórokozó akár a szőlő virágát, friss leveleit és hajtását is képes károsítani, de az utóbbi tünetek csak ritkán fordulnak elő hazánkban.

A gomba polifág, a szőlő csak egy a számtalan gazdanövényei közül. A gomba a fertőzés során megváltoztatja a sejtnedv összetételét, elvékonyodik a bogyó héja, a bogyó rothadásnak indul. Hazai körülmények között a leginkább veszélyes időszak augusztus – szeptemberben van. Ekkor számíthatunk a betegség súlyos megjelenésére.

A botritiszes betegség ellen minden esetben tehát preventíven kell védekezni. A védekezés során használhatunk kontakt vagy felszívódó készítményeket is. Fizikai sérülés esetén a sebzáró kezelés elengedhetetlen, a folyamatos védekezés során pedig tartsuk szem előtt a szerrotáció szabályait.

agrotrend.hu / Benedek Borbála

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.