2023.03.26., vasárnap , Emánuel

Kertészet

2022. október 26. szerda • 08:11

Bőven lesz krizantém Mindenszentekre

A virágok is drágulnak mindenszentek előtt a hazai kertészetekben és a virágárusoknál.

A termelők dolgát a rendkívüli aszály és az emelkedő költségek is nehezítették az idén. Ennek ellenére ebben a szezonban is jó minőségű, bőséges választékú hazai termelőktől származó virágokkal díszíthetjük szeretteink sírját – írja a vg.hu.

Fotó: MTI

Magyarországon a professzionális kertészetek mellett mintegy háromezer család foglalkozik mellékállásként krizantémok nevelésével, a halottak napjához közeledve ezzel egészítik ki a keresetüket. A növényeket már júniusban elültetik, hogy november elsejéhez közeledve piacra kerüljenek. Idén a szélsőséges időjárás ellenére a korábbi évekhez hasonló mennyiség kerül a piacra a virágból.

Idén mintegy 17 millió szál krizantém kerül ki a hazai kertészetekből és családi kertekből. A csokros, apróbb virágú növényből 1,5-2 milliót állítanak elő hazánkban, de nagy mennyiség fogy ilyenkor a cserepes krizantémokból is.

A virágok drágulása idén más termékekhez mérten nem nevezhető túlzónak. A kertészetek kénytelenek voltak árat emelni, a termelési költségek ugyanis nagyot nőttek az elmúlt évhez képest, mert a kertészeti alapanyagok, a műtrágya, a szaporítóanyag és a cserepek jó része külföldről kerül az országba.

agrotrend.hu / Infostart

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.