2021.05.14., péntek , Bonifác

Kertészet

2018. szeptember 27. csütörtök • 13:00

Csökkent a borászatok száma

Egy céginformációs szolgáltató szerint redukálódtak a borászatok, ám árbevételük növekedést mutat.

Az elmúlt 3 évben folyamatosan csökken a szőlőbor készítetéssel foglalkozó magyar cégek száma, ezzel párhuzamosan a szektor árbevétele évről-évre emelkedett - derült ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.


Még korai lenne következtetéseket levonni a bortermés minőségéről - fotó: 123rf

Az Opten MTI-hez eljuttatott közleménye szerint, míg 2015-ben közel 900 borkészítő vállalkozás működött Magyarországon, addig idén már csak 835. Közölték:

2015-ben a borkészítő vállalkozások éves nettó árbevétele meghaladta a 102 milliárd forintot, a tavalyi évet több mint 108 milliárd forinttal zárták. 

Kiemelték, hogy az árbevétel növekedésében jelentős szerepe van az uniós támogatásoknak is, az elmúlt 3 évben összesen több mint 25 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el a szőlőborkészítéssel foglalkozó vállalkozások.

A Vidékfejlesztési programban termékfejlesztésre és ültetvénytelepítésre lehetett pályázatot benyújtani.

Idén a Mezőgazdasági termékek értéknövelése című kiírás keretében további 10 milliárd forintra pályázhatnak a magyarországi borkészítők.

A közlemény kitért arra is, hogy az idei szélsőséges időjárási viszonyok miatt korábban kezdődött a szüret, amely

bizonyos szőlőfajták esetén rossz termésátlagokat eredményezhet,

ugyanakkor egyes fajtáknak kifejezetten jót tett a nyár végi sok napsütéses óra. Az Opten elemzése szerint az idei bortermés minőségéről és annak hatásairól a magyar borászatok teljesítményére azonban még korai lenne következtetéseket levonni.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.