2023.06.09., péntek , Félix

Kertészet

2016. április 12. kedd • 14:00

Dinnye: javában ültetik a palántákat

Ugyan még messze a dinnyeszezon, azonban Baranyában a termelők már javában dolgoznak a palántákkal, a napokban ültetik ki a beoltott növényeket a termőterületekre.

– A tapasztalatok szerint április közepe a legmegfelelőbb időszak az eddig fóliasátorban nevelt palánták kiültetésére – mondta Szín József gazdálkodó. – Idén is szépek és egészségesek a palánták, kedvező hatással volt rájuk a múlt héten a napsütéses időszak, illetve kevesebbet is kellett fűtenünk ebben a szezonban. Vannak termelők, akik már kiültették a töveket, ugyanakkor többen még kivárnak néhány napot. Viszont az bizonyos, hogy idén is jól megeredtek a magok, jól sikerült a palánták oltása, így ebben az évben is kedvező feltételek mellett vágunk neki a szezonnak.

Mint a bama.hu megtudta, kiültetéskor fóliaalagútba kerülnek az érzékeny palánták, illetve alulról talajtakaró fóliát is kihelyeznek, így védik a növényeket az éjszakai hűvösebb időjárástól.

Idén is a görögdinnyéből termelnek többet, mert a sárgadinnyét kevesebben keresik. Mindenképpen előnyt élveznek a korai, illetve a középérésű fajták, ezek után a hazai és a külföldi piacon egyaránt megfelelő kereslet mutatkozik immár évek óta.

– A legtöbb helyen az elmúlt években már bevált a sárga- és a görögdinnye-palánták oltása, a gazdák több mint fele alkalmazza ezt a megoldást. Ugyanis a magról vetett dinnye nevelése nehézkesebb, kényesebb és fagyérzékenyebb a növény, illetve később érik be a termés, ezért egyre inkább háttérbe szorul az Ormánságban is – mondta a gazdálkodó.

A bama.hu információi szerint a palántanevelés ugyan magasabb költségekkel jár, mert külön-külön dinnye- és tökpalántát egyaránt kell nevelni, de még így is megéri a többletmunka. A dinnyét a tökpalántába oltják, mert ezek a növények nem olyan érzékenyek a hidegre, ellenállóbbak a betegségekkel szemben és a tápanyagfelvételük is jobb.

A hazait szeretik leginkább

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a megtermelt hazai dinnye mennyiségének fele, összesen körülbelül 100–120 ezer tonna exportra kerül. A magyar dinnyét leginkább két irányba exportálják, az egyik legnagyobb célterület Németország, ahol jellemzően a kisebb, 3–5 kilogrammos gyümölcsöt kedvelik. A másik irány pedig Szlovákia, Lengyelország és Csehország, ahol a tapasztalatok szerint a 4–8 kilogrammos dinnyéket szeretik a fogyasztók. A megtermelt mennyiség maradék részét belföldön értékesítik a termelők és a kereskedők. Kedvező tendencia, hogy az import ellenére a magyar vásárlók egyre tudatosabban keresik a szezonban az itthon megtermelt dinnyét.

Nem a legfinomabb érkezik ide

A hazai piacokon is megelőzi az itthon termesztett dinnyét a Görögországból behozott termés a kedvezőbb éghajlati adottságok miatt. Ugyanakkor azt is tudni kell ezzel kapcsolatban, hogy a szakemberek szerint a Görögországból érkező áru több esetben is nem friss betakarításból kerül hozzánk, amely egyértelműen érezhető a termék minőségén és ízén is. Ez abból adódik, hogy Magyarország csak másodlagos piaca a görög termelésnek, így a legfinomabb és legszebb dinnyék nem hozzánk kerülnek. Ezzel szemben a magyarországi termés sokkal biztonságosabb, megbízhatóbb, zamatosabb és friss termék kerül a vásárlókhoz.

agrotrend.hu/bama

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.