2021.05.13., csütörtök , Szervác, Imola

Kertészet

2019. április 16. kedd • 10:13

Dr. Csikai Miklós: Fejleszteni vagy eltűnni a piacról...

A szegvári új palántanevelő üvegház átadási ünnepségének  akár a vezérgondolata is lehet ez a kijelentés, amit Dr. Csikai Miklós az Árpád-Agrár Zrt. elnök-vezérigazgatója oly gyakran megfogalmaz és hangsúlyoz.

Dr. Nagy István agrárminiszter előadásában is kitért arra, hogy - a mai világban soha nem volt még annyira értékelhető és igaz az a mondás, hogy aki nem halad előre, az eltűnik a piacról. Mint fogalmazott: Elnök úr kijelentésének soha nem volt ennyire valós tartalma és igazsága, mint most.- áll az Árpád-Agrár Zrt. közleményében.


A fejlesztések megkerülhetetlenek, ha sikeres gazdaságot akarunk elérni, akkor éppen úgy kell eljárjunk,
ahogyan ezt az Árpád-Agrár Zrt. tette és teszi mind a mai napig.- fotó: Arany Sándor Gábor

Arra a kérdésre, hogy, az ilyen jellegű beruházásoknak, mint az új palántanevelő üvegház is, milyen szerepük van az élelmiszerbiztonság szempontjából, így válaszolt:

A palántától, a kész termékig – paradicsom, paprika-, nyomon követhető és ellenőrizhető kell legyen és pontosan ezek a szigorú szabályok biztosítják számunkra azt, hogy magyar primőrt vásároljunk, magyar zöldséget és akkor ebben biztosak is lehetünk.

Ha a kertészetet vesszük alapul, ezen beül is a zöldségágazatot, akkor még nagyon komoly kihívásoknak nézünk elébe. 87,5 milliárd forintos import volt az elmúlt esztendőben, 2018-ban.
Ez egy nagyon magas szám, vagyis ki kell elégítenünk a piacot itt Magyarországon és a fejlesztések irányai pontosan ezek.

A vidékfejlesztési programból származó pályázatok, mintegy 90 hektárral fogják megnövelni az üvegházi felületeket és ez jó eséllyel azt mutatja, hogy a hazai igényeket ki tudjuk elégíteni.

Természetesen ez nem csak a hazai igényekre vetíthető, hanem sokkal inkább arra is, hogy komoly árualappal megjelenünk a nemzetközi piacokon is. Hiszen a piac ma már egy globális tényező és így is kell alapul vennünk. Azt érzékelem, hogy a pályázati beruházások folyamatában vagyunk, egyiket a másik után adjuk át.

A 90-es évektől a 2000-es évekig tartó apátia megszűnt, amikor csak visszafejlődött az ágazat. Ez most megfordult és elindultunk végre a fejlődés irányába és ez egy olyan terület, amely a vidéki megmaradásunkat, fejlődésünket szolgálja.

Ha megnézzük itt Szentes környékén micsoda fejlődések vannak ,és hány család tud ebből megélni, akkor én azt hiszem, hogy ez egy nagyon erős célkitűzés, ha a Magyar Kormány ezt a gazdaságfejlesztési programba elénk állítja és minden

lehetőséget biztosít ahhoz, hogy ez az ágazat a következő években, évtizedekben Magyarország sikerágazata lehessen.

Példaértékű az a haladás, ami sz Árpád-Agrár Zrt.- nél végbemegy, mert kell az a bátorság, az optimizmus és természetesen kell az a tapasztalat, az a hagyományos érték, amire alapozva azt mondjuk, hogy most megfeszítjük magunkat, kockáztatunk és ezzel a kockázattal nyerni is tudunk.


Dr. Csikai Miklós elnök-vezérigazgató, előadásában és interjújában is igen nagy hangsúlyt fektetett a kertésztársainak eredményességére és a közös sikerre.
fotó: Arany Sándor Gábor

Mint fogalmazott: "A mai napon egy olyan program jelentős állomásához érkeztünk, amit 8 évvel ezelőtt kezdtünk el. Az volt a terv, hogy a régi elavult 30-40 éves üvegházak helyére újakat telepítünk, olyanokat, amelyekkel versenyképesek tudunk maradni és nem a szomszéd legyőzésével, hanem európai mércével és szinten. Az a komoly megtiszteltetés, amit a mai átadáson is megtapasztaltunk, hogy az eddigi partnereink mindegyike továbbra is tőlünk vásárol palántát, sőt akik eddig nem voltak azok,  ők is keresik a kapcsolatot velünk! Ezért dolgozunk úgy, hogy a saját szükségleteink mellett a kertész társainkat is minőségi szaporítóanyaggal tudjuk segíteni. "

Az elnök úr hiszi, hogy csak összefogással lehet előre haladni a kertésztársadalomban, mert

ha nem fogunk össze és nem fejlődünk, nem tanulunk a másiktól, akkor nagyon rossz úton járunk.

Ez az a szakma, ahol az év minden napján, a hajtatásban, a palántanevelésben naprakészen kell állni azért, mert élő növényekkel dolgozunk és nem csupán a saját, hanem csaknem 1000 partnerünk érdekében, akinek alapanyagot szállítunk, hogy ők is tudjanak boldogulni. Ha ezt nem tisztességgel és összefogással tennénk, akkor nem volna értelme a tevékenységnek.

Dr. Nagy István agrárminiszter és Dr. Csikai Miklós elnök-vezérigazgató mellett, Farkas Sándor miniszterhelyettes is előadást tartott a térség kincseiről, adottságairól és fejlesztéseiről.

Gémes László, Szegvár nagyközség polgármestere köszöntő beszédében egy nagy tapsra invitálta a több mint 200 résztvevő vendéget, majd kitért arra, hogy az egykor majdnem az enyészet martalékává váló területet milyen eszközökkel és módon mentette meg az Árpád-Agrár Zrt., amely ma virágkorát éli és biztos megélhetést jelent az itt élők, ide költözők és a helyi munkavállalók részére.

Az előadás sorozatot Oltyán István, palántanevelési ágazatvezető zárta, aki az innovatív új palántanevelő üvegház technológiai és műszaki adottságait ismertette a résztvevőkkel. Beszámolt arról is, hogy a csaknem 1000 partner részére, múlt évben 23,2 millió palántát neveltek és az új beruházásnak köszönhetően pedig ez a szám remélhetően növekedni fog.


fotó: Arany Sándor Gábor

Az ünnepélyes szalagátvágással egy új korszak vette kezdetét, mely perspektívát és stabilitást jelent kisebb és nagyobb termelők részére egyaránt, hiszen a palántából finom hazai élelmiszer, zöldség kerül az áruházak polcaira és talán, ami mindennél fontosabb, a „fogyasztók asztalára”. 

agrotrend.hu / Both Ildikó

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.