Kertészet

Drágább, de hazai! Érkezik a friss magyar szabadföldi szamóca

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint a magyar szabadföldi szamóca kisebb mennyiségben már ezen a hétvégén megjelenik a piacokon. A köznyelvben epernek hívott gyümölcs – valójában szamóca – jelenleg javarészt görög, spanyol importként kapható, illetve az utóbbi hetekben már a magyar üvegházi, fóliás szamóca is megvásárolható. A hazai szamóca ízében, állagában is nagyságrendekkel jobb a külföldről, több ezer kilométerről behozottnál, hiszen frissen kerül a fogyasztókhoz. Ugyanakkor a tavaszi fagyok nagy károkat okoztak az ültetvényekben, ami miatt szakemberek szerint várhatóan kisebb mennyiségben és magasabb áron lesz elérhető a szabadföldi szamóca a piacon.

A legnagyobb termõterületeken (Bács-Kiskun és Pest megyében) a téli hideg és a tavaszi fagyok nagy kárt okoztak a szabadföldi szamócaültetvényekben, ennek ellenére kisebb mennyiségben már a napokban megjelenik a szabadföldi szamóca a piacokon, üzletekben.

A magyar szabadföldi szamóca jellemzõen május 20-a környékén kerül a kereskedelembe, elõször még kisebb mennyiségben; az úgynevezett hajtatott (üvegházi, fóliás) hazai szamóca pedig már néhány hete elérhetõ.

fotó:Pixabay

A hazai fûtött üvegházakból származó szamócával kis mennyiségben már április elsõ felében lehetett találkozni a piacokon. Ezeket követte a fûtött, majd fûtetlen fóliából érkezõ gyümölcs április folyamán, május elején. A magyar szabadföldi szamóca – idõjárástól függõen – általában május közepe után kapható.

A fagykárok miatt várhatóan érezhetõen kevesebb lesz idén a magyar szabadföldi szamóca mennyisége, és ha ezt az import nem lesz képes kompenzálni, akkor jó eséllyel magas lesz a szamóca ára.

A friss magyar szamóca könnyen megkülönböztethetõ az importált, még éretlenül leszedett és több ezer kilométerrõl ideérkezõ importtól. Például elõbbi állagra nem olyan kemény és a csészelevelei frissebbek, nem beszélve a nagyságrendekkel jobb ízérõl.

fotó:Pixabay

A hazai fajtáknál nem szigorú követelmény a hosszú szállíthatóság és pulton tarthatóság, mivel jóval rövidebb idõ alatt eljut az áru a fogyasztóhoz. A távolról szállíthatóságra nemesített import fajtáknál bizonyos érzékszervi tulajdonságok (illat, íz, aroma) eltûnnek vagy gyengülnek a nemesítés során, ráadásul a szedési idõ meghatározásánál sem az érettség a döntõ, hanem a szállításra alkalmasság. Ezért is az import árunak jellemzõen gyengébb a színe, illata, íze.

A szamóca fõ magyarországi termõterülete Bács-Kiskun és Pest megye, itt terem a hazai szamóca közel fele, mintegy 200-200 hektáron termesztik. Nagyobb termõterületek vannak még például Bács-Kiskun, Heves, Somogy valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg és Gyõr-Moson-Sopron megye egyes részein. Az országban lévõ mintegy 800 hektáros termõterület hozzávetõlegesen fele hajtatás (üvegház vagy fólia). Az évi átlagos szamócatermés 8-10 ezer tonna, ami a szabadföldi viszonyok miatt évente változó.

A köznyelv által epernek nevezett gyümölcs valójában a szamóca. Az eper (ami egyébként fán terem) és a szamóca rendszertanilag is eltérõ egységbe tartozik: az eper a Morus nemzetségbe, az eperfafélék családjába (termésének színe fehér vagy fekete), a szamóca pedig a Fragaria nemzetségbe, a rózsafélék családjába. 

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook