2021.12.06., hétfő , Miklós

Kertészet

2021. október 23. szombat • 09:42

Drágább lesz a dísznövény, árat emelnek a kertészetek

Mélyebben a zsebébe kell nyúlniuk azoknak, akik valamilyen fával, cserjével szeretnék beültetni kertjüket, vagy otthonuk belső terét tennék komfortosabbá egy-egy dísznövénnyel. Az energiapiaci válság ugyanis a kertészeteket sem kerülte el, a dísznövényneveléssel foglakozó vállalkozások költségei pedig alaposan megugrottak az elmúlt hetekben.

A kőolaj világpiaci ára miatt a hajtatáshoz szükséges fólia ára szinte azonnal az egekbe szökött, a vállalkozások által felhasznált energia és szállítás mellett pedig egyéb költségek is nagyot nőttek. Éppen ezért Orlóci László, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnöke szerint nem lehet megúszni az áremelést, írta a Magyar Nemzet.

Az ugyanakkor már egy más kérdés, hogy a fogyasztók hajlandóak lesznek-e megfizetni a magasabb árat. Ha ugyanis az infláció elszabadul és a mindennapi megélhetés is drágábbá válik, az emberek elsőként az olyan alkalmi fogyasztási cikkekről fognak lemondani a legkönnyebben, mint a virágok, a bokrok és a fák.

Fotó: Magyar Nemzet

Panaszkodni ugyanakkor egyelőre nincs okuk a vállalkozásoknak, az év első felében – a tavalyi után – ismét rekordforgalmat könyvelhettek el az árudák. A pandémia időszakában még az is kapát és ásót fogott a kezébe, aki addig nem tette. A covid-járvány miatti korlátozások alatti forgalom akkorára duzzadt, hogy akadtak olyan termékkategóriák, amelyekből hiány alakult ki a piacon. Orlóci László szerint míg a tavalyi megemelkedett kereslet hatására a kertészetek idén a szokásosnál jóval több egynyári növényt termeltek, a faiskolai árukból szűkösnek bizonyult a kínálat.

Mindez nem véletlen, hiszen egy növendék fa előállítása nem megy egyik napról a másikra, ahhoz, hogy a megnőtt kereslethez tudják igazítani a vállalkozások a kínálatot, évekre van szükség. A faiskolák nem voltak felkészülve a fokozott érdeklődésre. Ugyanakkor ez nem hazai sajátosság, a nyugat-európai piacon is hiány van ezekből a termékekből  – fogalmazott a szakmaközi szervezet elnöke.

A pandémia miatti korlátozások feloldásával egy időben a dísznövénykertészetek forgalma is csökkent, ősszel már az elmúlt években megszokott szintre tért vissza. A kínálat azonban – a már említett faiskolai növények kivételével – továbbra is széles. Ennek köszönhető az is, hogy egyre kevesebb a rossz minőségű áru a piacon. A vásárlók nagyobb palettáról tudnak válogatni, ami erősen korlátozza a silányabb növények eladhatóságát. A fogyasztók választásán kívül ugyanakkor szinte semmilyen szabályozás nem ösztönzi a termelőket a minőség javítására. A dísznövényekre vonatkozó előírások mára elavultak. Készül ugyanakkor az új faiskolai szabvány, ami nagyban segíti majd a minőség javítását – emelte ki Orlóci László. A fákra és cserjékre vonatkozó előírások a lakosság és a nagyobb beruházók, önkormányzatok dolgát is segíti majd, hiszen vásárlás során ragaszkodhatnak az előírások a betartatásához.

Fotó: Magyar Nemzet

A magasabb árak jövőre az ideinél jóval szerényebb keresletet vetítenek előre. Ugyanakkor a szakmaközi szervezet elnöke jelezte: reményei szerint mindez nem vezet majd ahhoz, hogy a bent ragadó készleteken dömpingáron próbálnak túladni a kereskedők, hiszen azzal gyakorlatilag maga alatt vágná a fát az ágazat. El kell érnünk, hogy egy bizonyos szint alá ne menjenek a kereskedők, hiszen az önköltségi áron alul eladott növényekkel a termelés jövőjét tesszük kockára  – emelte ki. Nyugat-Európában bevett gyakorlat, hogy a szövetkezetek egyes növényeknél minimálárat szabnak meg, s ha ezen az értéken sem kel el egy termék, akkor egyszerűen megsemmisítik azt.

Bár itthon nincsenek ilyen szövetkezetek, a szakmaközi szervezetnek joga van az árak egyeztetéséhez. Orlóci László szerint, ha szükség lesz rá, lépni fognak és az önköltségi számítások alapján meghúzzák majd azt a szintet, amely alatt már sem a befektetett pénz, sem a vállalkozások munkája nem térül meg.

Aki ennél alacsonyabb áron adja el a növényeit, az magával tol ki. Azon kereskedőknek is csalódniuk kell, akik azt gondolják, hogy a drágább hazai növényeket olcsó külföldivel helyettesítik majd, hiszen a szállítási költségek emelkedése az importot is megdrágítja.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.