Kertészet
Ébredés a fagyok után – nyomot hagyott mínuszok „minek nevezzelek?”
Közeleg a tavasz, ami egyben a növények ébredését is jelenti, ezzel együtt hamarosan láthatóvá válik a téli hideg eredménye is. A különböző növényi részek fagyérzékenysége eltérő, ami elsősorban a sejtek tulajdonságaival, azokban lezajló biokémiai folyamatokkal magyarázható.
Alapvetően azt mondhatjuk, hogy a növények gyökere a leginkább fagyérzékeny, míg a nyugalmi állapotban lévő növény szerveinek a legmagasabb a fagytűrő képessége. Amikor a lágyszárú növények esetleges fagyásáról beszélünk, több típusú jelenségre gondolhatunk.
Kifagyásról beszélhetünk akkor, amikor a talaj megfagyása miatt a növényeink nem tudnak vizet felvenni, így azok elpusztulnak. Felfagyásról akkor beszélhetünk, ha a talaj megfagy, majd felmelegszik, ezzel együtt a talaj is mozog (1-1,5cm), melynek hatására a növények gyökere elszakad. Ekkor tehát a fagy hatására ugyan, de fizikai károsodás történik. Az elfagyás során az alacsony hőmérséklet hatására az egész növény elpusztul, hiszen annak sejtjeiben visszafordíthatatlan károk keletkeznek. A lefagyás esetében pedig a növénynek csak egyes szervei pusztulnak el, mint a virág vagy levél elfagyás.
Hogyan vehetjük észre a fagykárt?
A növényeinken a fagykárt szabad szemmel is jól láthatjuk, a megfagyott növényi részek üvegszerűvé válnak, majd elbarnulnak, később megfeketednek, majd a növényi rész vagy a teljes növény elhervad.
Amikor a téli fagy hasznos is lehet – mit jelent a jarovizáció?
A kétéves vagy évelő fajoknál a következő éves virágképződés érdekében szükség van a téli hideg órák „összegyűjtésére”. Ezt nevezzük téli hőküszöbnek, ami fajtól, akár fajtától eltérő. A folyamat neve vernalizáció vagy jarovizáció, amely során a növény áttelelő szerveinek meghatározott időtartamig hideg hőmérsékleti tartományban kell lenniük ahhoz, hogy a növényen a virágok fejlődése meginduljon.
A sok ezer év alatt kialakuló reakcióknak megvan a maguk oka, mi emberek pedig tevékenységünkkel leginkább csak alkalmazkodhatunk ezekhez a folyamatokhoz.
agrotrend.hu / Benedek Borbála