2021.05.09., vasárnap , Gergely

Kertészet

2021. május 02. vasárnap • 17:16

Ébredező rügyek

Mint tudjuk a metszési munkákat rügyfakadásig célszerű elvégezni és remélhetőleg már a legtöbb szőlőben megjelentek a pattanó rügyek, ébredezik a szőlő.

Ezt  a folyamatot befolyásolja, mint az egész fenológiai fázist, a fajtában kódolt tulajdonság, az alany, a termőhely és az évjárathatás. Tudnunk kell, hogy a korai metszés gyorsítja, a kései metszés lassítja a rügyfakadást.

Fotó: holdvolgy.com

Rügyfakadás: a biológiai nulla fok + 10 C napi átlaghőmérsékleten vagy + 7 C fok talajhőmérsékleten következik be.

Az ültetvények állagfenntartása elengedhetetlen művelet, amit szakszerűen évről-évre el kell végeznünk. Mit is jelent ez? Ilyen műveletek nemcsak a tőkehiánypótlások, hanem például a támrendszerek műszaki karbantartásai is.  A támberendezés károsodott részeit cseréljük ki, hiányzó részeit pótoljuk, az elmozdult, elcsúszott részeket igazítsuk meg. Egy jó gazdának figyelni kell arra, hogy ültetvénye közvetett hatások szempontjából is biztonságos legyen, mert a támelemek károsodásuk esetén könnyen funkciójukat vesztik, aminek technológiai és biológiai következményei lehetnek.

A nedvkeringés megindulása és a rügyfakadás között célszerű ívelni a szálvesszőket.

Fotó: Index

A „nedvében” lévő vesszők visszanyerik rugalmasságukat, könnyebben hajlíthatók, így kevésbé törnek, illetve az időben végzett szálvesszőkötözés eredményeként nő a rügyek kihajtási aránya.

Említettem, hogy a rügyfakadást befolyásolja még a fajta is. Vannak korán fakadó fajták, amelyek ennek következtében a kora tavaszi fagyok károsításának ki vannak téve. Míg a későn kelő fajták akár 10 nappal is tovább pihennek társaiknál. Az alábbi ábra ezt az eltérést szemlélteti.

A hajtásnövekedés a rügyfakadással kezdődik és a hajtás elfásodásáig tart, miközben kialakulnak a levelek, virágzatok, hónaljhajtások, továbbá a nyári és hajtórügyek.

A szőlő fotoszintézise a vegetációs időben a rügyfakadással egyidejűleg megkezdődik.

A rügyfakadástól lényegében a virágzásig a fotoszintézis termékei zömmel a hajtáscsúcs felé vándorolnak. „Az egyes levelek fotoszintézise kibontakozásukkor megindul, majd maximális teljesítőképességüket mintegy 30–40 nap múlva, a jellemző levélméret kialakulása után a hajtáscsúcstól számított kb. 6. levélemeleten érik el” (Lőrincz és mtsai;1999).

Láthatjuk, hogy a tavasz beköszöntével egyre nagyobb élet költözik a szőlőnkbe és már kezdhetünk izgulni, hogy az évjárat milyen kihívásokat tartogat majd számunkra. Milyen próbákat kell majd vajon kiállnunk?

Tamás Emőke

 

 

 

 

 

 

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.