2020.02.18., kedd , Bernadett

Kertészet

2018. március 09. péntek • 12:24

Eddig közel 100 milliárd forint kertészeti beruházási támogatást ítéltek meg

Szegeden rendezték meg a Zsendülés IV. Kertészeti Konferenciát, ahol Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára ismertette a Vidékfejlesztési Program keretében elérhető kertészeti támogatásokat és a már megítélt fejlesztési forrásokat.

Az államtitkár előadása keretében kiemelte: eddig több mint 4700 kertészeti beruházási kérelmet támogatott a Miniszterelnökség, melynek eredményeképpen mintegy 98 milliárd forint támogatás felhasználásával valósulhatnak meg kertészeti fejlesztések az országban.

fotó:123rf

Csongrád megye ebből az összegből közel 10 milliárd forintban részesül, amelyet többek között kertészeti gépbeszerzésre, ültetvénytelepítésre, gomba- és hűtőházak, illetve üveg- és fóliaházak létrehozására, valamint a borászati ágazat fejlesztéseire fordíthatnak a térség gazdálkodói.

A Miniszterelnökség folyamatosan nyomon követi a pályázati felhívásokra beérkezett kérelmek és támogatási igények alakulását, hiszen lehetőség van a maradványösszegek átcsoportosítására

– hívta fel a figyelmet az államtitkár. Ennek eredményeképpen a tárca január 12-én két új pályázatot jelentetett meg.

Az egyik, mintegy 35 milliárd forint keretösszegű felhívás – többek között a kertészeti üzemek – energiahatékonyság fejlesztését szolgálja. A másik kiírás a borszőlő ültetvények telepítését támogatja összesen 4 milliárd forint keretösszeggel. A pályázati felhívásokra február közepe óta nyújthatóak be a támogatási kérelmek.

Kis Miklós hangsúlyozta, hogy a Miniszterelnökség vizsgálja a pénzügyi lehetőségét

egy újabb élelmiszeripari pályázat megnyitásának is, melynek segítségével további mintegy 30-40 milliárd forint segítené az élelmiszeripari kis- és középvállalkozásokat.

A tárca ez idáig 106 milliárd forint támogatást már odaítélt az ágazat szereplői számára, ami 621 nyertes kérelmet jelent.

agrotrend.hu / Miniszterelnökség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.