2022.01.26., szerda , Vanda, Paula

Kertészet

2018. december 29. szombat • 15:40

Egyáltalán nem volt kiugró a magyar termés

Az európai árak alacsonyabban alakultak, így a magyar dió nem hiányzott a piacról.

A gyümölcságazattal foglalkozó cikksorozatunk során Csizmadia Györgyöt, a Fruitmarketing Kft. szakértőjét, az Alba Fructus Kft. tész beszállító-tulajdonosát kérdeztük. Előző cikkükben, szilva jelenét és jövőjét vitattuk meg. A mai témánk a héjasok termesztésének kihívásai.


A magyar áru minőségi problémái vezettek a piacvesztéshez - fotó: Pixabay

Hol tart a magyar dió-mandula-mogyoró termesztés?

A számok alátámasztják, hogy a héjasok termesztése egyfajta reneszánszt élnek. A kedvező piac melett a támogatási rendszerek is kedveznek. Viszont látható, hogy a dió - az alacsony beruházási költséget tekintve - vezet.

Mi a támogatási rendszer sikere?

Sem az AKG, sem a termeléshez kötött gyümölcstámogatás nem követeli meg, hogy termő ültetvény legyen. Ezt jónak gondoltuk, tekintve, hogy ez hektáronként fedezi az ápolási költségeket, és még marad is. Azonban persze megjelentek támogatásvadászok és telepítésiengedély-tervek, kataszterbe vétel nélkül ültettek. Most 2018 év végéig lehetett bejelenteni az ilyen ültetvényeket. 

Beszéljünk 2018-ról és a piaci újdonságokról.

A magyar termés egyáltalán nem volt kiugró. Komoly növényvédelmi probléma lett a dióburoklégy. Ez a szórvány fákon teljesen tönkretette a termést. Azonban az európai árak a bőséges kínálat miatt alacsonyabban alakultak, így a magyar dió - ami választékbővítő - nem hiányzott a piacról.

Mi az oka a világpiacon, miért sok az áru Európában?

Ez érdekes kérdés, hiszen az USA - azon belül Kalifornia -  a legnagyobb árutermelő, akiknek fő piaca Kína. De ugye kitört a kereskedelmi háború, így vámot vezetettek be az ázsiaiak. Máris felértékelődött az európai piac. Bár nem volt drámai a helyzet, inkább a magyar áru minőségi problémái vezettek a piacvesztéshez.

Azonban a kevés gyűjtött és házilag tört dió miatt, a hazai üzemek, akik tudták, pótolták ezt a piaci igényt és el tudták adni az exportra a nem mehető második osztályú diót. A többi hélyasból behozatalra szorulunk, de a hazai fajták nem versenyképesek: mennyiségben, minőségben és méretben is van hová fejlődni.

Mit fog hozni a jövő?

A piac adott, de kevés az ismeret az intenzív termesztési módokról, fajtákról. Viszont hozamot kell emelni. Öntözés, tápoldatozás, vannak erre már hazai tapasztalatok. A 

  • mogyoró,
  • mandula,
  • gesztenye

fajtakérdése teljesen bizonytalan, hiszen a világfajták még nem lettek kipróbálva. De miért ne működnének? 

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.