2022.05.26., csütörtök , Fülöp, Evelin

Kertészet

2022. május 12. csütörtök • 09:40

Egyiptom lesz idén a lengyel almaexport fő célpontja

Az év elején bevezetett adminisztratív döntések megakasztották az exportot, de áprilisra már helyreálltak a szállítások.

Korábbi cikkünkben beszámoltunk arról, hogy az Egyiptomba irányuló lengyel almaexport a kötelező akkreditívek bevezetése miatt megtorpant, ami sok fejfájást okozott a beszállítóknak (Lengyelország: gyakorlatilag leállt az egyiptomi almaexport), írja a FruitVeb. A kivitt mennyiségek csökkenése február végén kezdődött, és márciusban is folytatódott. A lengyel exportőrök kétségbeesetten próbáltak információhoz jutni az egyiptomi bankoktól, a kormánytól és a kairói nagykövetségüktől is. Bár a nagykövetségről hivatalos válasz még nem érkezett, a PIORiN rendszer adatai szerint áprilisban már helyreálltak a szállítások, legalábbis a volument tekintve.

A havi bontásban közölt adatok szerint a tavaly áprilisi 4929 tonnával szemben 2022 áprilisában már 8242 tonna almát szállítottak a lengyelek Egyiptomba. Ezzel a fáraók földje a belarusz korlátozások miatt az idei szezonban valószínűleg Lengyelország legfőbb exportcélpontjává válik.

agrotrend.hu / FruitVeb

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.