2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Kertészet

2015. október 25. vasárnap • 08:15

Egyre kapósabbak az oltalom alatt álló borok

Egyre keresettebbek az oltalom alatt álló hazai borok. Az idei első kilenc hónapban a felére esett a földrajzi árujelzés nélküli fehérborok forgalma, míg az oltalom alatt álló fehérborok iránti kereslet duplájára emelkedett – derült ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet adataiból. A statisztika szerint ez a tendencia a vörös- és rozéboroknál is megjelent.


fotó: 123rf

Bár összességében négy százalékkal csökkent a forgalmuk, a földrajzi jelzés nélküli vörös- és rozéborok értékesítése 55 százalékkal esett, míg az oltalom alatt álló boroké megkétszereződött.

A bővüléshez minden bizonnyal az is hozzájárult, hogy az oltalom alatt lévő földrajzi jelzéssel ellátott borok egyre elérhetőbbé válnak az átlag fogyasztónak is. Bár a hazai borok feldolgozói ára szeptember végén nyolc százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, az oltalom alatt lévő termékek ára jelentősen csökkent. A fehérborok 23, míg a vörös- és rozéborok négy százalékkal olcsóbbak voltak szeptember végén, mint egy évvel korábban.

Az új, egységes címkével ellátott balatoni borral is elsősorban az átlagfogyasztót szeretnék megcélozni. A milánói világkiállításon ma debütáló, olaszrizlingből készült BalatonBor a magyar régiós márkaépítés első példája lehet.

Kardos Gábor, a bormárkát létrehozó, borászokból és vendéglátósokból álló Balatoni kör elnöke szerint a nemzetközi piacon elsősorban a régiók, a régiós márkák versenyeznek, ezért a versenyképesség elengedhetetlen feltétele, hogy Magyarországon is bevezessenek ilyen márkákat. A kezdeményezéséhez körülbelül 25 borászat csatlakozott, köztük a régió legismertebb borászatai, családi pincészetei, amelyek elkészítik saját BalatonBorukat. Az első, egységes címkével ellátott bor április végén kerül piacra, csomagolásán pedig feltüntetik majd a készítő borászat nevét is.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.