2022.05.24., kedd , Eszter, Eliza

Kertészet

2020. június 17. szerda • 13:24

Egyre több a kártevő

Hankó János, a békéscsabai Stark Adolf Kertbarát Kör elnöke adott tanácsot azoknak, akik fel akarják venni a harcot a kártevőkkel.

A júniusi kiskerti teendőkkel kapcsolatban Hankó János, a békéscsabai Stark Adolf Kertbarát Kör elnöke adott olvasóinknak hasznos tanácsokat. Kiemelte, hogy a párás, csapadékos idő kedvezett a levéltetveknek, emellett főként a gombáknak. Nagyon figyelni kellett és kell a továbbiakban is a növényvédelemre - írja a beol.hu.

fotó: pixabay.com

Érdekességként elmondta, még a fügén is mutatkoznak a gombabetegség tünetei. Eső híján kulcskérdés a rendszeres öntözés, hogy ne hervadjanak el, menjenek tönkre a növényeink és felvehessék a tápanyagokat.

– Megkezdhetjük a zöldmunkákat a gyümölcsösben. A hajtásválogatás nagyon fontos, de legalább ennyire figyeljünk a gyümölcsritkításra. Ne sajnáljuk leszedni a sok és felesleges gyümölcskezdeményeket, mert ezzel biztosíthatjuk a szép és darabos termést – hangsúlyozta az elnök.

– Már pirosodik, érik a meggy és a korai cseresznye. Ezeket ne permetezzük, mert a várakozási időbe ez már nem fér bele. A szedésnél ügyeljünk arra, hogy lehetőleg kocsánnyal szedjük a termést.

fotó: wikipedia

Hankó János elmondta, a szőlőben is elvégezhetjük a hajtásválogatást és a kötözést. A növényvédelemre itt is figyeljünk, főleg a gombás betegségeket illetően. A letermett retek és saláta helyére vethetünk céklát, zellert, babot. A dísznövényeinket is alaposan vizsgáljuk meg, mert főleg a juharoknál megjelenhet a lisztharmat.

A tetvek és a bogarak ellen is védekezni kell. A fűszer- és a szárazságtűrő növényeknél figyeljünk arra, hogy ne öntözzük túl ezeket.

A kertbarátkör elnöke kitért arra, a gyepnél is fontos a rendszeres öntözés és a tápanyag-utánpótlás. Ahogy beáll a nagy meleg, ne vágjuk alacsonyra a füvet, lehetőleg öt cm körül legyen a gyep magassága.

agrotrend.hu / beol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.