2023.02.02., csütörtök , Karolina, Aida

Kertészet

2018. július 23. hétfő • 15:40

Egyre több a kézműves bor

Egyre több pincészet hirdeti magáról, hogy kézműves borokat készít.

A borkedvelők ezt pozitív üzenetként értékelik, mert arra asszociálnak, hogy egyedi, minőségi, természetes eljárásokkal készült, netán organikus borokat kóstolhatnak ezeken a helyeken, vagy vásárolhatnak belőle palackozott nedűket.

Egyre többen csinálnak bort és némelyik valóban megérdemli a kézműves címet - fotó: pixabay.com

Egyre több pincészet hirdeti magáról, hogy kézműves borokat készít. A borkedvelők ezt pozitív üzenetként értékelik, mert arra asszociálnak, hogy egyedi, minőségi, természetes eljárásokkal készült, netán organikus borokat kóstolhatnak ezeken a helyeken, vagy vásárolhatnak belőle palackozott nedűket.

Egyes vélemények szerint sokak fejében a kis családi borászatok jelennek meg, ha a kézműves jelzőt hallják, és arra gondolnak, hogy ezek az italok egyediek, jobban képesek kifejezni a borász egyéniségét és a termőterületet, mint a nagy mennyiségben készült technológiai borok.

Azt gondolhatjuk, hogy kézműves borok készítése során a borász a költséghatékonyság érdekében nem áldoz fel semmit, a kézi művelésre esküszik, emberi léptékű területen és pincében, ahol minden részletre oda tud figyelni és minden évben azt hozza ki a szőlőből, amit a szőlő abban az évben képes nyújtani: nem vesz el belőle, és nem tesz hozzá - írja a magyarmezogazdasag.hu.

Attól, hogy egy borászat kicsi, még nem feltétlenül kézműves, hiszen a kisebb pincék is haladnak a korral, technológiai fejlesztéseket hajtanak végre annak érdekében, hogy megfeleljenek az uniformizált közízlésnek és a költséghatékonyságnak a megélhetés és a pincészet fenntarthatósága érdekében. És nem mellesleg nem minden bor jó attól, hogy kis pincészetből kerül ki. Ezért a kézműves jelző nem tekinthető minőségi kategóriának, sok esetben inkább csak marketingfogásnak.

Némely kisebb pince is rejthet magas minőséget - fotó: pixabay.com

Másrészt nincsenek könnyű helyzetben azok, akik meg akarnak felelni a kézművesség kritériumának, és a boraikat értékesítik. Hiszen ez esetben a borfogyasztót is „nevelni kell”,történetesen arra, hogy ne várja azt, hogy minden évben ugyanolyan lesz az adott bor, hiszen az időjárás és a szőlő sem egyforma.

És akkor se legyen morcos, ha egyszer csak elfogy a kedvenc bora, hiszen ez esetben kis tételek készülnek, és pont a fent említett okok miatt kicsit jobban ki kell nyitnia a pénztárcáját vásárláskor.

Hiszen ezek a borok igazán egyediek, és nem azért készülnek, hogy a piackutatók által meghatározott trendeknek feleljenek meg. Hitelességét nem a szabványok és technológiai beavatkozások garantálják, hanem a termőföld, a szőlő és a borász.

Egyre inkább terjed az a vélemény, hogy a kézművességet ne technológiaként definiáljuk, inkább szemléletben, fejben fogalmazódjon meg, ahogyan él egy kép a fejünkben arról, hogy milyennek gondoljuk a kézműves bort. Illetve a kor kihívását ne a technológiában lássák a kis pincészetek, hanem például a környezettudatos borászkodásban, vagy az organikus borok készítésében.

agrotrend.hu / magyarmezogazdasag.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.