2020.02.23., vasárnap , Alfréd

Kertészet

2018. július 27. péntek • 15:36

Egyre több gondot oldanak meg drónnal a mezőgazdaságban

Legutóbb arról olvashattak oldalunkon, hogy Németországban kifejlesztettek egy őzeket felderítő drónt, most pedig az öntözési problémákat kívánná megoldani a modern technológia.

A víztakarékos öntözés keretében a csepegtető öntözési mód egy kényelmes, jól és széles körben használt technológia. Egy fontos tényező van, amire viszont figyelnünk kell, mint felhasználók.


A drónnal a gazdálkodók már jóval könnyebben elkerülhetik az felderítetlen öntözési hibákból eredő károkat - illusztráció: Pixabay.com

A csepegtető öntözés számos termesztett kultúra esetén nyújt kiváló megoldást a vízpótlás szempontjából, kivéve akkor, amikor a csepegtetőtest esetleg eltömődik. A kevésbé vagy egyáltalán nem működő csepegtetőtestek felderítését általában a gondos gazdák végzik, az ültetvény tüzetes vizsgálatával, bejárásával.

A hibák felderítése sajnos nem egyszerű feladat, főleg nem az érési szezonban, egy-egy hiba akár több száz kiló termés kieséséhez is vezethet.

A fent említett technológiai nehézségre viszont a modern világ már egyszerű megoldást kínál. 2017 nyarán mutatták be a franciaországi La Moriniére (Indre-et-Loire) gyümölcskutatási intézetben egyik legújabb fejlesztésük eredményét:

egy öntözési hibák felderítésére alkalmas drónt.

A drón egy infravörös kamerával van felszerelve (hőmérő képessége: 40mK/0,04⁰C), amely képes arra, hogy a levegő hőmérsékletéből ki tudja következtetni a csepegtetőtest hibáját.

A drón 10 hektár területet 15 perc alatt derít fel. Repülési magassága 50 méter, vezérlése automatikus.

A berepült területről fotó vagy videó készül, - majd egy térkép - amelyet egy számítógépre, illetve a drón irányítására használt eszközre továbbít a készülék.

Így a legkisebb hőmérsékleti különbség is kimérhető, és helyileg azonnal meghatározható. A térképen a megfelelően öntözött részek fehérek, míg a melegebb, azaz kevésbé öntözött területek pirossá változnak.

agrotrend.hu / Benedek Borbála

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.