2021.04.11., vasárnap , Leó, Szaniszló

Kertészet

2018. augusztus 03. péntek • 16:50

Egyszerűbben jelenthetik le kötelezettségeiket a borászok

A jelentéseket 2018. augusztus 1-je és 15-e között kell benyújtani.

Augusztus 1-jén hivatalosan is megkezdődött a 2018/2019-es borpiaci év. Az új borévtől egyszerűbb jelentési kötelezettség vonatkozik a borászatokra - közölte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT).


Az összesített adatokat a HNT továbbítja a jövedéki hatóság számára - fotó: Pixabay

 A 2016-ban elfogadott új jövedéki törvény eddig is több adminisztratív egyszerűsítést tartalmazott a borászatok számára.

Ennek újabb eleme kerül bevezetésre az új borpiaci évtől.

Eddig az előállított bortermelésről és az értékesítési adatokról két eltérő adattartalommal, két szervezet részére kellett a borászatoknak jelentést benyújtaniuk.

2018. augusztus 1-jétől kizárólag a hegybírók felé kell közölni az adatokat egy egységesített nyomtatványon.

A jelentéseket 2018. július 31-ei állapotnak megfelelően 2018. augusztus 1-je és 15-e között kell benyújtani a gazdasági aktát vezető hegybíró részére. A benyújtás az idei évben papíralapon történhet, de a jövő évtől az elektronikus benyújtásra is lehetőséget biztosítunk.

- A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa útmutatóval segíti az új nyomtatványok kitöltését. A termelők munkáját egyúttal a hegybíró kollégák is tanácsokkal látják el

- mondta el Brazsil Dávid, a szőlész-borász szakmai önkormányzat főtitkára.

Az elektronikus borkisérő okmány sorszámtartomány elszámolást a HNT Titkársága felé, míg a kistermelői palackos erjesztésű pezsgő készletváltozását a hegybíró részére kell benyújtani augusztus 15-ig.

agrotrend.hu / HNT

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.