2021.05.13., csütörtök , Szervác, Imola

Kertészet

2016. augusztus 22. hétfő • 14:32

Előbb a fagy, mostantól a gazdák - indul a szüret Sopronban

Az Irsai Olivér szedésével elkezdődött a Soproni borvidéken a szüret. A termés hetven százalékát elvitte a tavaszi fagy, a Fertő-parti védett dűlőkben azonban szép a szőlő. Szeptember 10-től szedhetik a kék szőlőt is.

– Mi viszonylag szerencsések vagyunk, a jó fekvésű termőhelyeken nincs gond a terméssel. Szép sárgák a fürtök és a cukorfok is megfelelő. Az Irsai Olivért szedjük, a 0,3 hektárról mintegy harminc mázsára számítok, ami nem rossz – mondja Iváncsics Zoltán soproni borász, aki vasárnap kora reggel kezdte meg brigádjával a szüretet a Balf és Fertőrákos közötti dűlőben. Ők öt hektáron gazdálkodnak és húsz százalék körüli fagykárral számolnak.

Fotó: Magasi, kisalfold.hu

Nem ilyen szerencsés sok más gazda. Taschner István, a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke a Kisalföldnek elmondta, az idei szüret szomorúnak ígérkezik. A tavaszi fagyok a termés hetven százalékát elvitték, vannak olyan dűlők, ahová ki sem mennek szüretelni, mert nincs mit szedni. Összességében 15–20 mázsa átlaggal számol hektáronként, a minőségre viszont ő sem panaszkodik.

– Két hullámban jött a fagy, mindössze négy-öt centiméteresek voltak hajtások, így nem vészelték át a hideget. Hasonló a helyzet Soprontól Fertőszentmiklóson át egészen Kőszegig, Csepregig. Kétségbe vannak esve a gazdák, mert alig tudnak valamennyi szőlőt hazavinni, sok helyen jó, ha háromtőkénként egy-egy fürt fenn maradt. Dolgozni és permetezni viszont kell, hogy egészséges maradjon a lombozat. De hát ilyen ez a szakma.

– Azt szokták mondani a régi öregek, hogy a szőlőnél csak a munka biztos, a bevétel már nem - nevetett keserédesen az elnök, aki azt is hozzátette, tovább rontja a kedélyeket, hogy a soproni önkormányzat a károkra való tekintettel sem mérsékelte a pinceadót. Hiába kérvényezték, csak részletfizetési kedvezményt ajánlottak fel számukra szociális alapon. Pedig országosan is magas az adó, jelenleg kétszáz borász 750 forintot fizet négyzetméterenként, ami mintegy tízmillió forint bevételt jelent évente a városnak.

Fotó: 123RF

Szeptember 10-től szedhetik a kék szőlőt

A hegyközségi tanács a kék szőlő szüretelésének kezdetére is megtette a javaslatát. A múlt heti hideg egy héttel kitolta a dátumot, így szeptember tizedikén kezdődhet el a korábbi érésű fajták, mint például a zweigelt betakarítása. A kékfrankos várhatóan szeptember végén kerül a feldolgozókhoz.

agrotrend.hu / kisalfold.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.