2022.06.27., hétfő , László

Kertészet

2021. április 12. hétfő • 16:32

Először nyit a TulipGarden Tisza-tó

2018-ban, három évvel ezelőtt született meg az ötlet: Kalafatics Katalin és Mátrai Zoltán hívták életre a TulipGardent. Az ősz végére már a földben pihent a Hollandiából érkezett 30.000 minőségi tulipánhagyma, melyet kézzel ültetett egy lelkes kis csapat egy telephelyen. Mára az ország 5 pontján közel 260.000 tulipánhagymát ültetnek el a partnereikkel karöltve.

A kezdetek óta a megnövekedett területek és a vásárlói igények miatt már speciális géppel ültetnek. Kifejezetten a tulipánra optimalizált tápanyag utánpótlással táplálják növényeket és gyommentességre törekszenek - írja az aktivpihenes.hu.

2019 év őszén első csatlakozóként Cegléd társult a virágos kezdeményezés mellé, majd az ország különböző területein, 2020-ban Mórahalom, a Tisza-tó, Csömödér és Balaton helyszínekkel gyarapodott a TulipGarden csapata. Minden elképzelésüket felülmúlta, hogy mennyien keresték fel a Balaton melletti ültetvényt, sokan az ország másik feléből látogattak el ide a tulipánszedés élménye miatt.

Fotó: TulipGarden

Elképesztő látványt nyújt egy ekkora virágzó tulipánmező, nárciszok és illatos jácintok társaságában. Itt, Abádszalókon is legalább tizenkét fajta tulipánt láthatnak majd. Szüleim negyven évig dinnyével foglalkoztak, amikor abbahagyták, kihasználatlan maradt ez a terület. Miután megismertem a TulipGardent és személyesen is találkoztam velük, adta magát a helyszín és a szép feladat– tudtuk meg a Jövő Agrárszakembere díjas Tóth Diánától.

Idén először nyitja meg kapuit a TulipGarden Tisza-tó Abádszalókon április 8-án, ahol ötvenezer tulipánhagymát ültettek el ősszel az Abádszalók és Kunhegyes közötti birtokon. Ez a Tisza-tó első tulipánkertje, mely virágzó tulipánokkal, jácintokkal és nárciszokkal kápráztatja majd el a látogatókat. A kert melletti épület régen mázsaház volt, már elkezdődött a felújítása és átalakítása. Egyfajta fogadóépületként működne, az elképzelések szerint az emeleten szállásokat fogunk kialakítani, valamint a helyszínen pikniket, kisebb-nagyobb rendezvényeket szeretnének majd tartani. – mondta Tóth Diána.

Kezdetben jácint és nárcisz, majd tulipán szüretelésére nyílik lehetősége a látogatóknak. A szépséges növények virágzását az időjárás jelentősen befolyásolhatja, ezért a tervezett események és a nyitva tartás időpontjai változhatnak. A helyszínen metszőolló és kosár kölcsönzésére lesz lehetőség. A belépés ingyenes és a virágok fajtánként eltérő áron vásárolhatók meg.

TulipGarden szüretekre várják az érdeklődőket a következő napokban Szőlösgyörökön- Balatonboglártól délre néhány kilométer- Mórahalmon, Cegléden, és Csömödéren. A szervezők terve, hogy a jövőben már 20-30 TulipGarden működjön az országban, így senkinek sem kell majd sokat autóznia, hogy kedvenc tavaszi és nyári virágait láthassa és szedhessen belőle.

agrotrend.hu / aktivpihenes.hu

 

 

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.