2021.05.06., csütörtök , Ivett, Frida

Kertészet

2016. május 02. hétfő • 09:26

Előzzük meg a gyümölcsdarazsak kártételét

A darázs kártétel hallatán, elsősorban a hétköznapi sárga-fekete csíkos darázs szőlő bogyó kártételére gondolunk. Vannak bizony egyéb darazsak is. A hártyásszárnyúak osztályába tartozó gyümölcsdarazsak kártevő „csoportja” a jelenlegi időszakban nehezítheti meg a gyümölcstermesztők dolgát.

A gyümölcsdarazsak közös jellemzői, hogy az alma, a körte és a szilva terméseket károsíthatják. A kis gyümölcsök kialakulásakor kell számítanunk azok megjelenésére. A cikkben a gyümölcseinket károsító Hoplocampa fajokat mutatjuk be.

A szilva fákon két Hoplocampa fajjal is találkozhatunk. Az egyik a fekete szilvadarázs, amely gyakrabban fordul elő, a másik pedig a sárga szilvadarázs. Mindkét kártevő 1 nemzedékkel károsít, ennek oka, hogy ezek a fajok a fiatal kis terméseket károsítják. A talajban áttelelő lárvák tavasszal bebábozódnak, majd szilva virágzás kezdetén indul az imágók rajzása. Évjárattól és időjárástól függően ez a rajzás április végén, május elején zajlik. Az imágók a termések csészecimpájára helyezik a tojásaikat, amelyből kifejlődő lárvák berágják magukat a legközelebbi termésekbe. A károsított terméseken két apró kerek lyukat láthatunk, kitüremkedő ürülékkel. Egy lárva fejlődése során több szilvát is károsít. A termés megrágása folytán, a kis gyümölcsök a talajra is hullhatnak. A kis termések károsítása után, az szilvadarazsak lárvái a talaj felső rétegeiben lárva állapotban várják a következő évet.

A körtét károsító gyümölcsdarázs (Hoplocampa brevis) kissé eltérő kárt okoz mint a szilvadarazsak. A körte-gyümölcsdarázs a körtetermesztés egyik legfontosabb károsítója, akár 100%-os kár okozására is képes.  A körte-gyümölcsdarázs már a körte virágját károsítva, megrágja a porzók és a bibe közötti virágrészeket, amely egy fekete színű akna formájában a kis terméskezdeményeken is megjelenik majd. A virágként károsított termések esetenként még tovább is fejlődhetnek, de a károsítás nyoma látható lesz a termés teljes fejlődése során. A súlyosan károsított virágok, vagy a károsított apró termés kezdemények (a fent leírt kárkép itt is megfigyelhető: két apró kerek lyuk a körte termésen) a talajra is hullhatnak. A kártevő egy nemzedékes, a lárva fejlődése során azonban több termés is károsít.

Az alma-gyümölcsdarázs (Hoplocampa testudinea) kártételét nem szabad összetéveszteni az almamoly kártétellel. Ez a kártevő is, a nevéhez „hűen” a fiatal termésekben fog kifejlődni. A lárva kártételét az apró terméseken lévő 2 darab lyuk és a bejárati nyíláson kitüremkedő ürülék jelzi egyértelműen.  A termések a károsítás nyomán a talajra hullanak.

Hogyan védekezhetünk a gyümölcsdarazsak ellen?

A gyümölcsdarazsak közös életmódot folytatnak, egy nemzedékesek, bábként telelnek, így tavasszal a károsítás előtt, az megfelelő védekezési időpont megtalálásához az imágókat kell megfigyelni. Az imágókat, a kereskedelmi forgalomban kapható, fehér színű ragacslapokkal figyelhetjük meg. A megfigyeléssel mellett, a növény fenológiai állapotától is függ a védekezés időzítése. A virágzás ideje alatt, a méhek megóvásának figyelembe vétele mellett szabad csak növényvédelmi kezeléseket végezni. A gyümölcsdarazsak esetében viszont a védekezés inkább a sziromhullást követően aktuális (amennyiben a fehér ragacslapba imágókat találunk), hiszen a csészelevelekre rakott tojásokból kifejlődő lárvák ellen érdemes a védekezést folytatni. A jó időzített védekezés esetén, míg a tojásból kifejlődő lárva eljut a tojás rakás helyétől, a károsítás helyéig, megfelelő mennyiségű növényvédő szerrel találkozik majd, amely elpusztítja azt még, a termésbe való berágás előtt.

Ha már károsított terméseket látunk, akkor sem késő védekezni, ugyanis egy lárva, fejlődése során több termést is károsít. Házi kerti védekezésként, érdemes a talajra hullott terméseket összegyűjteni, vagy azokat a fáról leszüretelni, amelyekben sok esetben benne rejtőzik a lárva, amely eltávolításával megakadályozhatjuk további termések károsítását. 

agrotrend.hu / Benedek Borbála

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.