2020.10.22., csütörtök , El?d

Kertészet

2020. augusztus 13. csütörtök • 16:35

Elszaporodott a betyárkóró

Túlzottan elszaporodott hazánkban a betyárkóró, ami egyébként május végétől október elejéig virágzik.

A Komáromban is megjelent növénnyel korábban szinte csak magára hagyott területeken lehetett találkozni, mostanában azonban a házi kertek többségében is megjelenik. A Városgazda Kft. tájékoztatása szerint a városüzemeltetésben is jelentős problémákat okoz, mivel a többi lágyszárú növényt is elpusztítja, fejlődésüket hátráltatja, mert olyan kémiai anyagot termel, amivel a másik növény csírázását, fejlődését gátolja - írja a kemma.hu.

fotó: wikipedia

Kezdetben a gyomirtó szerek hatásosak voltak a betyárkóró ellen, de túlzott használatuk miatt rezisztencia alakult ki. A védekezést ellene már ősszel el kell kezdeni. Meg kell akadályozni, hogy az ősszel kelt növények szaporodjanak, virágot hozzanak. Ebben a lakosságnak is nagy szerepe van, mivel a kertekből újrafertőződhet a már mentesített terület. Mivel sok gyomirtóval szemben rezisztenssé vált, még a totálissal is, ezért a gyomirtó szerek megválasztásakor ismernünk kell, hogy milyen készítménnyel szemben rezisztens adott területen a betyárkóró.

A jelenleg legbiztosabb megoldás a mechanikai gyomirtás lehetne, ám ez emberi erőforrás hiányában nehézkes feladat, gépesítve költségigényes és nem is kifejezetten környezetkímélő. Nehézséget jelent, hogy a kertészeti ágazat, beleértve városüzemeltetéseket állandó munkaerőhiánnyal küzd országszerte. A betyárkóró az őszirózsafélék családjába, az őszirózsaformák alcsaládjába tartozó növényfaj.

Észak-, és Közép-Amerikában őshonos. Európában a XVII. század környékén jelent meg. Május végétől október elejéig virágzik. Hasznos tulajdonságokkal is bír, szárított leveléből készült tea hasmenésgátló, vizelethajtó, megelőzhető vele a köszvényes roham, enyhíti a gyulladásos eredetű ízületi fájdalmakat.

agrotrend.hu / kemma.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.