Kertészet

Érdemes komolyan foglalkozni a generosával is

A szőlőfajta telepítése az utóbbi években kapott nagyobb lendületet, jelenleg 400 hektáron termesztik, főként a Hajós-bajai, a Kunsági és a Móri borvidéken.

A generosában megvan az a lehetőség, hogy üde, ropogós, reduktív bort adjon, ugyanakkor ez a remek adottságokkal bíró magyar nemesítésű fajta akár testesebb, érleltebb tételek készítésére is alkalmas – ez volt a szakemberek egybehangzó véleménye a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Kecskeméti Kutatóállomásán megtartott IV. Generosa Szakmai Napon a boraszportal.hu beszámolója szerint.

A generosa az ötvenes években született a Móri borvidéken a piros tramini és az ezerjó fajták keresztezéséből. Bőtermő, bírja a szélsőséges időjárást, magas cukorfokra képes, bora illatos, íze zamatos, de visszafogott. A szőlőfajta telepítése az utóbbi években kapott nagyobb lendületet, jelenleg 400 hektáron termesztik, főként a Hajós-bajai, a Kunsági és a Móri borvidéken.

A fajtában sajátos potenciál rejlik, de ahhoz, hogy ezt megfelelően kiaknázhassák a hazai borászatok – mint minden új fajta esetében – a generosánál is

ki kell dolgozni az optimális szőlőtermesztési és borkészítési technológiát, és eldönteni, hogy milyen stílusú bort érdemes készíteni belőle

– hangzott el a konferencia bevezetőjében. Bár a generosát sokáig illatos, könnyű fajtaként tartották számon, mára kiderülni látszik, hogy jól érlelhető, testes bort is képes adni, s mint ilyen, akár a legendás francia fajtákkal is felveheti a versenyt.

A konferencia résztvevői – kutatók, borászok és médiaszakemberek – egyetértettek abban, hogy mára a generosa szőlőként és borként is egyértelműen bebizonyította, érdemes vele komolyan foglalkozni – így

a piaci megjelenését és marketingjét illetően is elérkezett az idő a borvidékeken átívelő, közös gondolkodásra.

A főbb irányok és a részletek kidolgozása ezután következik, a javaslatok között mindenesetre elhangzott a minőséget jelző minimum ár meghatározása, illetve a generosa védjegy vagy akár az egységes palack bevezetése is.

A IV. Generosa Szakmai Naphoz kapcsolódóan – immár negyedik alkalommal – a fajta borversenyét is megrendezték. Az első három helyen a Frittmann Testvérek (Generosa fahordós 2016, Kunsági borvidék), az Eszesvin (Generosa 2016, Kunsági borvidék) és a Szemerey Pince (Generosa 2016, Hajós-bajai borvidék) borai végeztek, de a versenyen a Móri borvidékről a Sáfrán Pince és a Molnár Borház 2016-os generosái is kiemelkedően szerepeltek.

agrotrend.hu / boraszportal.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook