2021.08.03., kedd , Hermina

Kertészet

2017. szeptember 06. szerda • 12:25

Érik a füge Zalában

Szedik a fügét a Fügeliget Kft. gyümölcsösében a Zala megyei Tormaföldén.

Az öthektáros ültetvényen ezerkétszáz tőn érik a füge folyamatosan, a nyár elejétől szeptember végéig.

MTI Fotó: Varga György

A közönséges füge, gyakrabban egyszerűen füge vagy fügefa, (Ficus carica) a rózsavirágúak (Rosales) rendjébe és az eperfafélék (Moraceae) családjába tartozó növényfaj.

A füge eredeti hazája a Mediterráneum, de ízletes gyümölcse miatt már az ókorban is telepítették szinte a legtöbb szubtrópusi, illetve trópusi éghajlatú vidéken. Madeirán főleg a sziget északnyugati részén, Faial és São Roque do Faial környékén vannak nagyobb fügeültetvények. A füge Magyarországon is elterjedt növényfaj, hiszen kedveli hazánk forró nyarú éghajlatát.

Itthon sokfelé termelik, de úgy, ahogy azt a Fügeliget Kft. csinálja, senki nem foglalkozik vele. Harcz Endre termelővel készült korábbi beszélgetésünket itt olvashatják.

A földközi-tengeri országokban gyakori fügefa alacsony méretű, de elérheti a 10-12 m magasságot is. A fatörzs sima kérge hamuszürke színű, tejnedvben gazdag. Nagy levelei a széleken fogazottak, és 3-5 karéjosak. Ehető, húsos termése a füge. Ez nem egyszerű termés, hanem apró termések sokaságából álló, a befelé fordult, elhúsosodott virágzati tengelyt is magában foglaló terméságazat.

MTI Fotó: Varga György

A fügének nem ismert mérgező hatása, de fogyasztásakor figyelemmel kell lenni hashajtó hatására. A fügét és a belőle előállított készítményeket általában renyhe bélműködés és emésztési zavarok esetén ajánlják. Légúti panaszok esetén hatásos köptetőszer.

forrás: Wikipédia

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.