2020.11.28., szombat , Stefánia

Kertészet

2018. május 09. szerda • 14:04

Európai kajszi-körkép: a francia és olasz gyümölcs erősen lehúzza az árakat

A 2017-es évben rekordterméssel, 680 000 tonnás mennyiséggel zárt az európai kajszitermesztés. Utoljára 2012-ben fordult elő, hogy a betakarított kajszi mennyisége átlépte a 600 ezer tonnát, akkor is csak kis mértékben.

A túltermelés persze hatással volt a piacra. Ami az árakat és a kereskedelem hangulatát illeti, valószínűleg a tavalyi volt az elmúlt 20 esztendő legrosszabb kajsziszezonja - számolt be a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A spanyol áru már a betakarítás kezdetétől nagy mennyiségben jelen volt, így a francia és olasz gyümölcs már erősen telített piacra érkeztek, természetesen nagyon alacsony árszintek mellett.

A meghatározó termelő országok mindegyikére jellemző volt az igen alacsony, termelői ár alatt lévő árszint - fotó: Pixabay

A nagy mennyiségek okozta kényszer miatt Olaszország, mely a kajszi kereskedelmét tekintve általában a belföldi piacra fókuszál, észak- és kelet-európai kereskedelmi csatornák nyitásával 80 százalékkal növelte exportját, így próbálva enyhíteni a túltermelés okozta gondokat. 

A 2017-es év túltermelése összefüggésbe hozható a kajszi fajtáknál előforduló alternanciával is.

Ugyanakkor az ültetvényszerkezet is változik, az új fajták telepítésével és ezen ültetvények termőre fordulásával a termelékenység fokozódik, a szezonnaptár pedig a korai és kései fajtákkal egyre szélesebbre nyílik. Az őszibaracknál és a nektarinnál tapasztalható rendszeres piaci nehézségek miatt egyre több termelő fordul a kajszi felé, és a faj egyre inkább fő termékké válik.

Az idei évben a téli időszakban a fajták hidegigénye teljesült, azonban a februári és márciusi időjárás nem volt kedvező. A fagyok és a hűvös csapadékos idő késleltette a fejlődést, valamint hatással volt a termésmennyiségre. 

Emellett a tavalyi nagy termés is kissé túlterhelte az állományokat, amely szintén érezteti hatását.

A kiesés valószínűleg nagyobb mértékű a korai szegmensben. A korai virágzású fajtákat a fagyok is jobban tizedelték és a hűvös, csapadékos időnek köszönhetően a termékenyülés is rosszabb volt.

Bár április végén (megj.: a MEDfel, a neves francia zöldség- és gyümölcskiállítás idején) még nehéz megjósolni, mekkora termés várható,

az előzetes becslések 2017-hez képest 18 százalékos csökkenést mutatnak az európai kajszitermést illetően. Ez 558 ezer tonna gyümölcsöt jelent, ami a 2012-2016 időszak átlagához képest még mindig 8 százalékkal több.

Annak ellenére, hogy az idei termést különféle problémák sújtják, a 2018-as évre vonatkozó becslés még mindig magasabb a korábbi időszak átlagánál. Ennek magyarázata, hogy az európai termőterület folyamatosan bővül, ezzel párhuzamosan pedig a korszerű fajták és technológiák terjedésével a termelékenység is nő.

A 2018. év terméskilátásai országonként (előző évhez viszonyítva, áprilisi becslések alapján): 

Olaszországban 33 százalékos csökkenés, Franciaországban 14 százalékos csökkenés, Görögországban 12 százalékos csökkenés. Egyedül Spanyolországban látszik némi bővülés, ez az előző évhez képest + 9 százalék.

agrotrend.hu 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.