2022.08.11., csütörtök , Zsuzsanna, Tiborc

Kertészet

2017. augusztus 31. csütörtök • 11:19

Évek óta egyre kevesebb bor készül a franciáknál

Több mint hatvan éve nem takarítottak be annyira kevés borszőlőt Franciaországban, mint amennyi idén várható. A mennyiségi szempontból gyenge év a szokatlanul enyhe márciusnak és a fagyos áprilisnak köszönhető, ám a forró nyár miatt a minőség akár kiváló is lehet.

A francia mezőgazdasági minisztérium szerint a tavalyi évnél 18%-kal kevesebb, mintegy 37,2 millió hektoliter bor várható idén - ez 17%-kal elmarad az elmúlt öt év átlagától. Bordeaux-ban 40%-os százalékos terméscsökkenésre számítanak. A fehérborokról híres elzászi szőlőültetvényeken szintén komoly mennyiségi visszaesés várható – írja a boraszportal.hu.

A tavaszi fagy a francia bortermelő régiókat különböző mértékben érintette.

A brutális hideg elpusztította azokat a törékeny hajtásokat és rügyeket, amelyek túl korán, az enyhe hőmérséklet után jelentkeztek márciusban.

A fagy elleni küzdelem során a bordeaux-i borászok olajhordókban tüzeltek, amelyeket elhelyeztek a szőlő sorai között, valamint óriás ventillátorokat is telepítettek az ültetvényekbe.

Veszteséges évre számítanak a burgundi régióban is, ahol az utóbbi években a szőlőt ismételten sújtotta a jégeső. Az elmúlt öt év alatt 2016-ra a jégeső miatt a burgundi régióban a szőlőnek csak a felét tudták betakarítani.

A déli szőlőültetvények és a Rhône-völgy kivételesen száraz nyarat szenvedtek el, ami tovább csökkenti a hozamokat. Az aszálynak azonban előnye is van, ugyanis csökkenti a betegségek kialakulásának valószínűségét.

A bor Franciaország egyik legnagyobb exportterméke - ezért is okoz hatalmas problémát, hogy a szélsőséges időjárás miatt a bortermelés mintegy 10 százalékát évről évre elveszíti.

A másik kihívást a globális felmelegedés jelenti, ami a szőlő korai éréséhez vezethet, megváltoztatva a cukor- és savszinteket - ez pedig kedvezőtlenül befolyásolhatja a szüretelt szőlő és így a borok minőségét.

agrotrend.hu / boraszportal.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.