2019.07.18., csütörtök , Frigyes

Kertészet

2019. július 13. szombat • 15:33

Fajtaváltásra van szükség a magyar őszibaracknál

Még nem tudni, milyen lesz itthon az őszibarack termés idén, de a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint fajtaváltásra van szükség ennél a gyümölcsnél, ezért fajtabemutatót tartott a gazdálkodóknak a szakmai szervezet.

Az őszibarack esetében fajtaváltásra lenne szükség - hívta föl a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke az InfoRádiónak nyilatkozva. Mártonffy Béla szerint a lényeg, hogy megfelelő, Magyarországon termeszthető fajtákat találjanak, továbbá, miután a gyümölcs termesztése nagyon visszaesett az országban, a szezont is el tudják húzni - írja az infostart.hu.

A szakértő szerint vissza kell térni a fajtakísérleti hálózat kiépítéséhez - fotó: pixabay.com

"Nagyon finomak voltak a magyar őszibarackok, de a hőállóságuk gyenge volt, ezért egy teljesen új rekonstrukcióra kerül sor" – fogalmazott Mártonffy Béla.

Ebből a célból a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, illetve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóság fajtabemutatót tartott. Bemutattak egy olasz nemesítőt, így elképzelhető, hogy a jövőben egy Olaszországban kikísérletezett őszibarackfajtát termeszthetnek majd a gazdák.

Mártonffy Béla szerint Magyarországon vissza kell térni a korrekt fajtakísérleti hálózat kiépítéséhez, hiszen a magyar gazdák ezeken keresztül tudnak a legközvetlenebb módon információhoz jutni.

Ez a hálózat az utóbbi években visszafejlődött, de a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai és egyéb támogatások révén ezt újjá kívánja szervezni - tette hozzá a szakember.

agrotrend.hu / infostart.hu

Fókuszban
Az afrikai sertéspestis miatt az egekbe szökik a hús ára

Az afrikai sertéspestis miatt az egekbe szökik a hús ára

Tovább nőhet a sertéshús és a belőle készülő készítmények

Méhekre káros rovarirtót engedélyeztek

Méhekre káros rovarirtót engedélyeztek

A sulfoxaflor nevű, neonicotinoid alapú rovarirtót egyszer

SAATEN-UNION-hibridbúzák terméseredményei 2014-2018 között

SAATEN-UNION-hibridbúzák terméseredményei 2014-2018 között

A Magyar Kukorica Klub 2014 és 2018 júliusában öt-öt,

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.