2021.06.24., csütörtök , Iván

Kertészet

2017. június 12. hétfő • 14:55

Fejleszteni vagy eltűnni a piacról - palántanevelés felsőfokon

„Ki mint vet, úgy arat” – tartja a mondás. A mag elvetése és az egészséges, vitamindús termés learatása között azonban megbújik az eredményes zöldségtermesztés folyamatának egy igen fontos fázisa: a palántanevelés.

A jó kondíciójú, egészséges palánta előállítása a kertész részéről páratlan mértékű odafigyelést kíván, hiszen a palántanevelési szakasz visszafordíthatatlanul megalapozza a későbbi végeredmény minőségét. A nagy mennyiségű és a legjobb minőségű palánta előállításához a természeti adottságok maximális kihasználásán túl a megfelelő technológiák alkalmazása is elengedhetetlen. 

hidrokultúrás növénytermesztés, vagyis a hidroponika a „növénytartás” technológiájának változásai során egyre nagyobb teret hódít a kertészetben. A módszer lényege abban rejlik, hogy a növény, növénykezdemény nem a földben növekszik, hanem tápoldatban, vagy tápoldattal rendszeresen átjárt anyagban fejlődik.

A hidrokultúrás termesztés esetében felmerülhet a kérdés, hogy miért lehet célravezetőbb a növényt a természetes közegéből mintegy „kiragadva”, mesterségesen gondozni, nevelni – fotó: Árpád-Agrár Zrt.

Amíg a talajban növekvő palánta saját energiáinak jó részét a gyökérzete fejlesztésére fordítaná, hiszen minél több tápanyagot szeretne magába szívni a földből, addig a hidroponikával termesztett növény gyökérzete számára biztosítva van az igényeinek megfelelő mennyiségű tápoldat, így minden energiáját növekedésre, gyarapodásra tudja felhasználni.

Tehát

a hidrokultúrás termesztés segítségével lényegesen kisebb helyen, lényegesen kevesebb idő alatt érhetjük el ugyanazt az eredményt - sőt, mivel minden körülmény az adott palánta egyedi igényei szerint van kialakítva, akár még kedvezőbbet is -, mint a hagyományos növénytermesztés során.

Gyökérközegként az Árpád-Agrár Zrt.-nél az egyik legnépszerűbb, bazaltból és mészkőből álló kőgyapotot, és a kókuszdió megőrölt héjából készülő, teljes mértékben organikus kókuszrostot is használják.

Nemcsak a mennyiség és a minőség számít, hanem a sokszínűség is – fotó: agrotrend.hu

A cégcsoport termálvíz fűtésű palántanevelő üvegházainak területe már meghaladja az öt hektárt is. Ezekben a pótvilágítással felszerelt üvegházakban a saját gyökerű palánták nevelése mellett az Árpád-Agrár Zrt. nagy hangsúlyt fektet az oltott növények előállítására.

Az oltás egyik mérvadó előnye a hagyományos nemesítéssel szemben, hogy a termesztő külön választhat a növényének gyökeret, és külön föld feletti részt. Az erős gyökérzeten pedig erőteljesebb növény fejlődik, ami jelentősen megnöveli a terméshozamot, s mivel a palánta több tápanyag felszívására képes, ellenállóbb is lesz az esetleges külső behatásokkal szemben.

A fejlesztés elengedhetetlen a palántanevelés ágazatában is:

hosszú távú tervek között további, korszerű, sterilizálható talajjal rendelkező palántanevelő üvegházak létesítése is szerepel, hiszen a cégcsoport számára továbbra is a kertészeti ágazat a legmeghatározóbb.

agrotrend.hu / Árpád-Agrár Zrt.

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.