2021.01.28., csütörtök , Károly, Karola

Kertészet

2019. július 02. kedd • 15:05

Felbecsülhetetlen kár érte a gyümölcsösöket

Példátlanul kedvezőtlen az idei időjárás a gyümölcstermesztőknek, szinte minden hazai gyümölcsféle kárt szenvedett.

Apáti Ferenc, a FruitVeB alelnöke a részletekkel kapcsolatban arról számolt be: a tél végétől napjainkig minden olyan időjárási tényezővel találkoztak a gazdálkodók, ami valamilyen kárt okozhatott az ültetvényekben és a termésben. A szakember kiemelte: az elmúlt hetek csapadékos, magas páratartalmú, egyben forró időjárása nagy kárt tett a cseresznyében és a korai érésű, érdi bőtermő meggyben - írja a FruitVeb.

Rengeteg gyümölcsfajta ment tönkre a szélsőséges időjárás miatt - fotó: pixabay.com

A gyümölcs a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt hirtelen megszívta magát, berepedt, ez komoly minőségi problémát jelent. Emellett a rothadás és a gombás fertőzés is érinti az ültetvényeket. Az elmúlt hetekben a magas páratartalom miatt estétől délelőttig vizesek voltak a fák, nem is beszélve a délutáni záporokról, zivataroktól, ez a jelenség pedig a gombásodást segíti.

A későbbi meggyfajtáknál még nem látható, pontosan milyen mértékben sikerült védekezni a gombásodás ellen. Igaz ez az almára, a körtére és a szilvára is. Az almánál előfordulhat, hogy csak az őszi szüretkor vagy azt követően a tárolásnál derül ki, milyen minőségi kárt szenvedett a gyümölcs.

A június elején tapasztalt forró, száraz periódus alatt pedig a nagyon erős UV-sugárzás miatt bizonyos körzetekben a zöld almában a napégés is kárt tett. Országos jégkárokról nem érkeztek ugyan hírek, ám lokálisan a jég is tizedelte a gyümölcsösöket.

Apáti Ferenc szakvéleménye szerint a legnagyobb gondot főként a rövid idő alatt lezúduló, nagy mennyiségű eső okozta. A FruitVeB alelnöke felidézte: korábban a hűvös, fényszegény és szintén csapadékos májusi időjárás jelentett problémát, részben tönkretéve a szamócaszezont is.

Azt megelőzően pedig az aszály, leginkább a légköri aszály, valamint az éjszakai fagyok miatt aggódtak a termelők. A szakember szerint ez az esztendő eddig rendkívül szélsőséges volt, amelyet jól példáz, hogy gyakorlatilag egyedül a kajszibarack termése ígérkezik jónak, mind mennyiségben, mind minőségben, holott a gyümölcs kitettsége rendkívül nagy a tavaszi fagyoknak, ezért évről évre meglehetősen hullámzó a termés.

Az őszibaracktermés az átlagostól enyhén elmaradhat viszont, mivel a Magyarországon szüretelt gyümölcs egyharmadát adó szatymazi térségben jelentősebb fagykárok pusztítottak.

Apáti Ferenc hozzátette: amennyiben a következő esztendőkben állandósulnak az idén megmutatkozott szélsőségek, a hazai gyümölcstermesztés jövedelmezősége komoly veszélybe kerül.

agrotrend.hu / FruitVeb

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.